واردات کالا به ایران عموما از چه کشورهای صورت می‌گیرد؟

websepanta
date_range اسفند 10, 1399
message نظر 2
واردات کالا به ایران

همان‌طور که می‌دانید، دو بخش بزرگ اقتصاد هر کشوری را واردات کالا و صادرات کالا تشکیل می‌دهند. واردات به معنای وارد کردن کالاهایی از کشورهای دیگر به یک کشور است. هر کشوری کالاهایی را که به هر دلیلی نمی‌تواند در کشور خود بسازد یا تولید کند، از کشورهای دیگر وارد می‌کند. واردات کالا به ایران در سال 1398 حدود ۴۳ میلیارد و ۷۳۵ میلیون دلار است و به عنوان پنجاهمین کشور واردکننده کالا در دنیا شناخته می‌شود. در ادامه مقاله “واردات کالا به ایران” قصد داریم بررسی کنیم کشورمان عموما از چه کشورهایی واردات کالا را انجام می‌دهد.


واردات کالا از پاکستان

در سال 2017 مقدار صادرات کشور پاکستان به کشورهای دیگر حدود 24.8 میلیارد دلار تخمین زده شد و آن را در رتبه 68 بزرگ‌ترین کشورهای صادرکننده دنیا قرار داد. کشورهای مقصد صادرات از پاکستان، شامل ایران، آمریکا، چین، آلمان، انگلستان و افغانستان می‌شوند.

عمده صادرات کالا از پاکستان به ایران، شامل برنج سفید، گلابی و انبه و منگوستین، دانه کنجد، گوشت حیواناتی مانند گاو، شتر، وسایل پزشکی و بسیاری موارد دیگر است. آمار و ارقام نشان می‌دهند که علی‌رغم وجود مرز مشترک بین کشورهای ایران و پاکستان و همچنین داشتن اعتقادات مذهبی و فرهنگی مشترک، تجارت بین این دو کشور آن‌چنان پررونق نیست و می‌تواند بیشتر از این‌ها باشد.

با این حال، آمار نشان می‌دهد که واردات کشور پاکستان از ایران، بیشتر شامل محصولاتی مانند کاغذ، ماشین‌آلات صادراتی، غلات، مواد پلاستیکی، گوشت و شکر می‌شود. اگر بخواهیم از نظر آمار صحبت کنیم، ایران طبق آخرین آمار سال 98 به ارزش 410 میلیون دلار کالا از این کشور وارد کرده است.

واردات کالا از پاکستان به ایران

واردات کالا از ترکیه

کشور ترکیه یکی از کشورهای مهم جهان است و همین موضوع، این کشور را به یک قطب مهم تجاری برای بسیاری از کشورها تبدیل کرده است. اقتصاد کشور ترکیه، بیشتر بر تولید محصولات کشاورزی، مانند فندق، زیتون، بادام، پسته، گندم، گیلاس، جو و محصولاتی از این دست متکی است.

از مهم‌ترین مقاصد وارداتی کشور ترکیه، می‌توان به کشورهای چین، آلمان، روسیه، ایتالیا، ایران، هند و غیره اشاره کرد. روابط تجاری میان ایران و ترکیه سابقه بسیار طولانی دارد و این کشور جز اصلی‌ترین شرکای تجاری ایران محسوب می‌شود.

طبق آمار منتشرشده، کشور ترکیه چهارمین شریک تجاری ایران محسوب می‌شود و تاجران ایرانی علاقه زیادی به وارد کردن کالا از ترکیه به ایران دارند. یکی از دلایل این موضوع، همسایگی این کشور با ایران است که باعث رونق گرفتن واردات کالا از این کشور می‌شود.

رایج‌ترین کالاهای وارداتی از ترکیه به ایران، شامل موز سبز تازه یا خشک‌شده، گندم دامی و فسفاتک‌ها، مواد چوبی متفاوت یا تخته‌های فیبری، لوبیای سویا، گل سفید فسفات آسیب و غیره است. ارزش کالاهایی که ایران از ترکیه در سال 98 وارد کرده است 4996 دلار بوده است.

بیشتر بدانید: صادرات منگنز

واردات کالا از چین به ایران از مسیر دبی

کشور چین از سال‌ها پیش یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری ایران بوده و نقش بزرگی در تامین کالاهای وارداتی کشورمان دارد، اما قسمتی از کالاهای وارداتی این کشور مستقیما به ایران فرستاده نمی‌شوند. بسیاری از بازرگانان ایرانی ابتدا کالاهای وارداتی را به شکل هوایی یا دریایی وارد دبی می‌کنند و سپس از آن جا به ایران ارسال می‌کنند، اما علت آن چیست؟ انجام این کار توسط بازرگانان به 2 دلیل است.

  • ابتدا و مهم‌ترین دلیل وجود تحریم‌های بین‌المللی است که بسیاری از بازرگانان را مجبور می‌کنند کالاهای وارداتی را ابتدا به دبی و سپس به ایران وارد کنند. بسیاری از کشورهای خارجی به دلیل وجود تحریم‌ها، امکان صادر کردن کالا به ایران را ندارند و خطر انجام این کار را نمی‌پذیرند. به همین دلیل بسیاری از بازرگانان ایرانی، مقصد نهایی کالا را دبی اعلام می‌کنند. در پایان کار نیز پس از رسیدن کالاها به دبی، تاجران باید آن‌ها را از دبی به ایران منتقل کنند.
  • ثانیا به دلیل وجود بعضی معافیت‌هایی که به واردات دریایی و کالاهای ته‌لنجی تعلق می‌گیرد، بسیاری از تجار و بازرگانان ایرانی ترجیح می‌دهند کالاهای خود را از دبی به شکل حمل و نقل دریایی وارد ایران کنند.

توجه: آمار و ارقام نشان می‌دهند که هزینه ترخیص کالا از گمرک و وارد کردن آن به این شکل، نسبت به ورود مستقیم آن‌ها به گمرک‌های کشور، 50 الی 70 درصد به‌صرفه‌تر است.

چین بیشتر از هر کشور دیگری در سال 98 به ایران جنس وارد کرده است و ارزش آن‌ها به 11211 میلیون دلار می‌رسد.

واردات کالا به ایران

واردات کالا به ایران از دبی

طی سال‌های گذشته، شهر دبی تبدیل به یکی از مهم‌ترین قطب‌های تجاری خاورمیانه شده است و به عنوان «دروازه تجارت با کشورهای خارجی» شناخته می‌شود. دبی یکی از پیشرفته‌ترین شهرهای امارات متحده عربی است که در ضلع جنوبی ایران واقع شده است و با بسیاری از کشورهای اروپایی رابطه تجاری دارد. این شهر در دهه 50 تنها یک بندر ماهیگیری کوچک بود، اما اکنون تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین قطب‌های تجاری شده است.

وارد کردن و ترخیص کالا از دبی به دلیل مزایایی که دارد، همواره موردعلاقه بازرگانان ایرانی است. یکی از مزایای ترخیص کالا از دبی، عدم نیاز به پرداخت هزینه ترخیص است. کشور امارات متحده برای ترخیص کالا از گمرک، هزینه ترخیص دریافت نمی‌کند. همچنین مزیت دیگر واردات کالا به ایران از دبی، موقعیت مکانی این شهر است. شهر دبی در همسایگی کشور ایران قرار دارد و بازرگانان می‌توانند کالاهای خود را در کمترین زمان ممکن وارد کشور کنند.

بیشترین کالاهای وارداتی از دبی، شامل انواع پوشاک، پارچه و لوازم‌آرایشی هستند. شهر دبی در چند سال اخیر پیشرفت چشمگیری در زمینه مد و پوشاک داشته است و همین امر بازرگانان و تجار ایرانی را به واردات کالا به ایران از این کشور مجاب کرده است. همچنین این شهر در حوزه لوازم ‌آرایشی پیشرفت بسیار زیادی داشته است و بسیاری از کشورها و از جمله ایران، انواع لوازم‌ آرایشی را از این کشور وارد می‌کنند. امارات پس از چین دومین کشوری است که بیشترین حجم واردات را به ایران با ارزش 8913 میلیون دلار داشته است.


سوالات رایج درخصوص واردات کالا به ایران

صادرات از پاکستان به ایران شامل چه کالاهایی می باشد؟

برنج سفید، گلابی و انبه و منگوستین، دانه کنجد، گوشت حیواناتی مانند گاو، شتر، وسایل پزشکی

دلایل واردات کالا از چین به ایران از مسیر دبی چیست؟

وجود تحریم‌های بین‌المللی
تعلق بعضی معافیت‌ها به واردات دریایی و کالاهای ته‌لنجی

attachment برچسب‌ها :

2 پاسخ به “واردات کالا به ایران عموما از چه کشورهای صورت می‌گیرد؟”

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
Warning