آنچه در مقاله صادرات کالا به عراق خواهید خواند:
عمده کالاهای وارداتی به کشورعراق، شامل انواع خودرو، میله آهنی خام و میلگرد صادراتی، سیم عایقبندی شده، برنج، کامیون، محصولات تولیدی، مواد شیمایی، انواع سوخت، ماشینآلات و تجهیزات حمل و نقل است. این کالاها بیشتر از کشورهای ترکیه، چین، کره جنوبی، ایتالیا و آلمان وارد میشوند.
جنگ ایران و عراق تقریبا به مدت یک دهه باعث مشکلات اقتصادی و تولیدی در این کشور شد که عمده ضرر شامل صادرات نفت بود. با افزایش صادرات نفت و پس از بازسازی و احداث خطوط لوله و تاسیسات به آرامی این ضررها جبران شد تا حدی که امروزه نفت خام و تصفیه شده، میوههای گرمسیری و طلا از عراق به هند، چین، آمریکا، کره جنوبی و یونان صادر میشود. در این مطلب قصد داریم به بررسی صادرات کالا به عراق و تعرفه آن بپردازیم. همچنین در ادامه این مبحث به کالاهایی که میتواند برای تجار ایرانی سودآور باشد، نیز خواهیم پرداخت.
عراق، یک کشور مناسب برای تجارت بوده که این بازار چالش برانگیز، پرخطر اما با بازده بالا است. اوضاع سیاسی و امنیتی در عراق همچنان شکننده و حساس بوده، اما با این وجود فرصتهای تجاری بسیاری زیادی در این کشور وجود دارد، زیرا عراق در حال بازسازی و تقویت زیرساختها و نهادهای اصلی خود است. آژانس بینالمللی انرژی (IEA) تخمین زده است که 46 درصد از تولید نفت جهانی تا سال 2035، از عراق حاصل شود.
با اینکه صادرات به عراق در سالهای گذشته به راحتی انجام میگرفت اما امروزه برای جلوگیری از بروز چالشهای تجاری، سازمان مرکزی استاندارد و کنترل کیفی عراق طبق دستورالعملهای ابلاغ شده به تاجرها، اجازه صادرات کالا میدهد.
برهمین اساس، تمامی صادرکنندگان و واردکنندگان کالا به عراق باید اسناد تجاری رسمی داشته و همچنین اجازه بازرسی، تطبیق کالا و نمونهگیری از کالاها را به گمرک داده و پس از آن مجوز ورود به عراق را دریافت کنند. در صورت عدم تطبیق کالا با استانداردهای وارداتی عراق و بیکیفیت بودن محصول، اجازه ورود به این کشور به تجار و بازرگانان داده نمیشود.
همانطور که صادرات به عراق میتواند یک نقطهی موفقیتآمیز برای تاجرها و بازرگانان باشد، با این حال نیاز به مدارک و مراحلی دارد که باید دقیق رعایت شود:
به طور معمول صادرات از ایران به کردستان عراق از مرزهای شمالی مانند پرویزخان، حاجی عمران و … و صادرات به جنوب عراق از مرزهای جنوبی مانند مهران، شلمچه و … انجام میگیرد.
به خاطر داشته باشید تا زمانی که از وجود مشتری در بازار عراق اطمینان حاصل نکردید، کالا را ارسال نکنید و همچنین دقت کنید که قیمتهایی که پیشنهاد میکنید باید از نمونههای موجود آن در عراق ارزانتر باشد. تعرفهی صادرات از ایران به عراق برحسب نوع کالا و محصول متفاوت خواهد بود اما به طورمعمول 10 تا 30 درصد ارزش کالاهای صادراتی خواهد بود.
در حال حاضر 850 کالا میتوانند با داشتن تمامی استانداردهای لازم، مجوز ورود به عراق را دریافت کنند، با این حال واردات ۲۹ قلم محصول کشاورزی و غذایی به این کشور از ایران ممنوع اعلام شده است.
حیوانات زنده، محصولات حیوانی، آبزیان، محصولات لبنی، تخم پرندگان، سبزیجات، انواع میوههای خوراکی، قهوه، چای، ادویه، محصولا صنعت آردسازی، دانه و میوههای روغندار، روغنهای حیوانی، فرآوردههای گوشت، کاکائو و فرآوردههای آن، شیرینیجات، نوشابه، خوراکی برای حیوانات، توتون، تنباکو، نک، گوگرد، گچ، آهک، صادرات سیمان، سوختهای معدنی، محصولات شیمیایی آلی و غیرآلی می باشد.
همچنین فلزات گرانبها و کمیاب، عناصر رادیواکتیو، انواع دارو، کود، رنگ و وسایل رنگرزی، محصولات عصرسازی، فرآوردههای آرایشی- بهداشتی، صابون و فرآوردههای شستوشو، محصولات شیمایی، محصولات عکاسی، مواد پلاستیکی، کائوچو، محصولات چرمی، پوست خام و نرم و طبیعی، چوب و اشیاء چوبی، محصولات حصیربافی یا سبدبافی، کاغذ، مقوا، مجلات و کتاب، محصولات ابریشمی، فرش و گلیم صادراتی، انواع پارچه، پوشاک، کفش، چتر شیشه، محصولات سرامیکی، ابزارآلات، انواع ماشینآلات و صادرات ماشین های سنگ شکن صادراتی، وسایل برقی، آلات موسیقی، مبلمان، اسباببازی، لوازم ورزشی، اشیاء هنری و …تنها بخشی از کالاها و محصولاتی هستند که با رعایت استانداردهای لازم در بازار صادرات عراق طرفداران زیادی دارد.
محدود شدن صادرات برخی از اقلام از ایران به عراق از سال 1397 شروع و تا سال 1399 به 29 قلم رسیده است که عبارتند از:
ذرت، بادمجان، گوجه فرنگی، کلم و گل کلم، هویج، جو علوفه، گندم، گاو و گوسفند، علوفه صنعتی، ماهی منجمد، مرغ کامل ذبح شده، مرغ زنده، تخممرغ، عسل طبیعی، شیره خرما، سیمانسیاه، بلوک سبک بتنی، آبمیوه صادراتی، انواع شربت و نوشیدنی، انواع بستنی، شیرینی تَر، محصولات ساخته شده از ذرت و سیبزمینی مانند چیپس، هندوانه و خربزه، باقلای سبز، شلغم و چغندر، کدو، کاهو، فلفل و سیر.
با وجود سختگیریهای فراوان از سوی دولت و گمرک عراق، با این حال طبق آمار منتشر شده، این کشور دومین مقصد صادرات ایران است. بازرگانان و تجار ایرانی میتوانند با شناسایی بازار و ارائه یک قیمت مناسب برای محصولات زیر، صادرات پرسودی را داشته باشند:
لوازم آشپزخانه،کولرهای آبی و خانگی، پوشاک، ادویه، لبنیات، زعفران، ضایعات آهن، مصالح ساختمانی مانند سنگ، شیرآلات صادراتی، صادرات میلگرد و …
اگر بتوانیم در محصول عسل به استانداردهای لازم برسیم و مجوزهای لازم را از کشور عراق دریافت کنیم شاید این محصول پرسود و پرطرفدار بتواند با ورود به بازار این کشور راه به بازار جهانی را نیز کسب کند.
تعرفهی صادرات از ایران به عراق برحسب نوع کالا و محصول متفاوت خواهد بود اما به طورمعمول 10 تا 30 درصد ارزش کالاهای صادراتی خواهد بود.
ذرت، بادمجان، گوجه فرنگی، کلم و گل کلم، هویج، جو علوفه، گندم، گاو و گوسفند، علوفه صنعتی، ماهی منجمد، مرغ کامل ذبح شده، مرغ زنده، تخممرغ، عسل طبیعی، شیره خرما، سیمانسیاه، بلوک سبک بتنی، آبمیوه صادراتی، انواع شربت و نوشیدنی، انواع بستنی، شیرینی تَر، محصولات ساخته شده از ذرت و سیبزمینی مانند چیپس، هندوانه و خربزه، باقلای سبز، شلغم و چغندر، کدو، کاهو، فلفل و سیر