امروزه با توجه به نیاز افراد، سازمان ها و پیچیده شدن روابط این دو استفاده از ابزار قانونی برای حل و فصل موارد و مشکلات آتی بیش از پیش مورد نیاز است. وکلا و مشاوران حقوقی بسیاری با کمک گرفتن از دانش خود در زمینه مشاوره امور حقوق بین الملل به سازمان ها و افراد خدمات ارائه می دهند.
به طور کلی وکیل فردی است که به افراد مختلف به جهت حل تعارضات و طی کردن مراحل قانونی در دادگاه های مربوطه کمک می کند. اما مشاوران حقوقی همانطور که از نام آن ها پیداست؛ ضمن بررسی مسائل و مشکلات، به سازمان ها و شرکت ها مشاوره می دهند که این موارد می تواند مسائل بین المللی خارج از کشور را نیز شامل شود.
در ادامه مطلب “مشاوره امور حقوق بین الملل” ضمن تشریح انواع وکلای بین المللی، به وظایف، مهارت و حوزه اختیارات مشاوران امور حقوق بین الملل نیز خواهیم پرداخت.
همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد؛ اصطلاح وکیل به اشخاصی گفته می شود که با استفاده از دانش حقوقی و ابزارهای قانونی موکل خود را در طی کردن مسیر قاونی دعاوی یاری می دهد. وکیل یا مشاور بین المللی بنا به حوزه تخصصی که داراست، می تواند در مسائل گسترده تری (در مجامع بین المللی) ورود کند. در قوانین علم حقوق بین الملل، مسائل حقوقی به دو دسته حقوق عمومی و خصوصی تقسیم می شوند.
حقوق بین الملل عمومی به مسائل و تعارضات بین دو کشور و حقوق بین الملل خصوصی به دعاوی و مشکلات اشخاص کشورهای مختلف رسیدگی می کند. رسیدگی به مسائل حقوقی بین الملل بر اساس معاهده نامه های بین المللی قابل انجام است.
مشاوران حقوقی، شرکت ها و موسسات تجاری داخل یا خارج از کشور را در زمینه قوانین و قراردادهای تجاری راهنمایی می کنند. در واقع زمانی که دو کشور قصد دارند تا از طریق روابط تجاری، منافع خود را گسترش دهند، نیاز است که مشاوران حقوقی بین المللی با تکیه بر دانش حقوقی و دانسته های تجاری و اقتصادی، به سازمان ها مشاوره دهند. مشاوره در امور حقوق بین الملی می بایست به نحوی باشد تا ضمن حفظ منفعت سازمان، از قوانین داخل و خارج از کشور پیروی کند.
از ضروریات مهم و اصلی مشاوران و وکلای بین المللی تسلط به زبان انگلیسی است. چرا که دفاع در حضور قضات و دادگاه های بین المللی تنها به زبان انگلیسی مطرح خواهند شد. از دیگر ویژگی و مهارت های مهم مشاوران حقوق بین المللی، دانش کافی زمینه اقتصاد، بازرگانی و تجارت است که احتمال موفقیت پرونده موکلان و سازمان ها در دادگاه های بین المللی را ارتقا می دهد.
وکلا یا مشاوران بین المللی می توانند از طرق مختلفی که در ذیل بدان ها اشاره خواهیم کرد، از منافع موکل خود در دادگاه های بین المللی دفاع می کنند. مشاوره در امور حقوقی می تواند در برگیرنده مسائل و تعارضات اشخاص حقیقی یا حقوقی چند کشور و یا امور مربوط به سازمان ها را در برگیرد.
همانطور که پیش تر نیز اشاره شد؛ از جمله وظایف و حوزه تخصصی مشاوران حقوقی، راهنمایی در امور قراردادهای بین المللی شرکت هاست. در واقع مشاوره در زمینه عقد قراردادهای بین المللی به نحوی که منافع موکل حفظ شود، یکی از عوامل اصلی در ایجاد روابط تجاری است.
به جهت موفقیت در این زمینه لازم است تا مشاوران مربوطه با تسلط بر قوانین و آیین نامه های تجاری دو کشور و دانش کافی در حوزه تجارت و اقتصاد، مدیران کسب و کار را به درستی راهنمایی کنند.
از دیگر اختیارات مشاوران و وکلای بین المللی، راهنمایی در زمینه امور حقوقی شرکت هاست. شرکت هایی که قصد دارند از طریق استخدام مدیران خارجی یا راه اندازی شعبات و ثبت برند در کشور مقصد حوزه کاری خود را گسترش دهند، می توانند از مشاوران حقوقی بین الملل استفاده کنند.
مشاوران حقوقی ضمن آگاهی از قوانین تجاری سایر کشورها و پیچیدگی های آن، مدیران کسب کارها را به درستی راهنمایی می کنند. استفاده از راهنمایی مشاوران در امور شرکت ها علاوه بر صرفه جویی در اتلاف وقت و هزینه، ایجاد یک کسب و کار موفق را نیز تضمین خواهد کرد. لازم است که مشاوران علاوه بر آگاهی از روند کلی کار و قوانین مربوطه کشورها، موکلان خود را نیز از مزایا و معایب این مسیر مطلع سازند.
امور اشخاص حقیقی یا حقوقی به موارد مربوط به احوال شخصیه افراد اشاره دارد. اتباع ایرانی مقیم سایر کشورها می توانند به جهت حل مسائل احوال شخصیه از جمله ازدواج و طلاق از راهنمایی های مشاوران و وکلای بین المللی ایرانی بهره ببرند.
از دیگر مواردی که مشاوران امور حقوق بین الملل قادر به حل و فصل آن می باشند، تملک املاک غیر منقول توسط اتباع خارجی ساکن ایران است. در واقع به دلیل اینکه اموال موردنظر در ایران قرار دارد و فرد درخواست کننده جز تبعه خارجی ساکن ایران است، لازم است تا فردی آگاه به قوانین دو کشور مسائل را رسیدگی کند.
در رابطه با حقوق کیفری در کشورهای مختلف، قوانین متعددی از جمله مجازات برقرار است. برخی مواقع در صورت ارتکاب جرایم خاص توسط افراد، مسئله مجازات و قوانین کشور دوم نیز مطرح می شود که در این بین مشاوران و وکلای بین المللی قادرند با بررسی دقیق پرونده افراد، از حق و حقوق آن ها در دعاوی بین المللی دفاع کنند.
به جهت رسیدگی به دعاوی بین المللی لازم است تا در ابتدا قضات بنا بر موضوع پرونده، صلاحیت خود و دادگاه را بررسی کنند. برخی از دعاوی کیفری نظیر؛ جنگ وجرائم علیه بشریت در دیوان عالی بین المللی کیفری قضاوت می شوند. این دعاوی توسط قضات و وکلای بین المللی بررسی و دفاع خواهند شد.
به طور کلی می توان گفت مشاوران در امور بین المللی می توانند در امور متعددی افراد و سازمان ها را هدایت کنند. تنظیم و عقد قرارداد های بین المللی، قرارداد های مربوط به فروش کالا، راه اندازی نمایندگی و شعبات در خارج از ایران، انواع پوشش بیمه، قوانین و مراحل سرمایه گذاری در سایر کشورها، قرارداد بانکی، قراردادهای تجاری، حقوق مالکیت فردی، حقوق اتباع ایرانی ساکن خارج، مذاکرات تجاری و…. توسط مشاوران امور حقوق بین الملل انجام خواهد شد.