معرفی کارت بازرگانی و نحوه دریافت آن

websepanta
date_range آبان 6, 1399
message نظر 0
کارت بازرگانی

هر شخص حقیقی یا حقوقی که بخواهد اقدام به صادرات کالا و واردات کالا کند، طبق قوانین کشور نیاز به مجوزی دارد که به آن کارت بازرگانی گفته می‌شود. بر این اساس، تنها افراد یا سازمان‌هایی که دارای این کارت هستند، می‌توانند نسبت به صدور یا ورود کالا به کشور اقدام کنند و تجارت کالا برای همه تجار امکان‌پذیر نیست.

کارت بازرگانی چیست؟

کارت بازرگانی یا مجوز صدور و ورود کالا این امکان را به بازرگان می‌دهد که به طور قانونی اقدام به تجارت از مرزهای کشور کند. این کارت توسط اتاق‌های بازرگانی در سراسر ایران صادر شده و به تأیید سازمان صنعت، معدن و تجارت می‌رسد و پس از تأییدیه دارای اعتبار می‌باشد. این کارت دو نوع است، کارت بازرگانی حقیقی و کارت بازرگانی حقوقی.

کارت بازرگانی حقیقی به اشخاصی که هویت آن‌ها محرز شده، اختصاص می‌یابد و کارت بازرگانی حقوقی به شرکت‌ها تعلق می‌گیرد. لازم به ذکر است که کارت بازرگانی حقوقی به نام مدیر مسئول شرکت صادر می‌شود و در صورتی که مدیر عامل فوت شود و یا تغییر کند، این کارت غیرفعال شده و باید نسبت به صدور کارت جدید اقدامات لازم به عمل بیاید.


کارت بازرگانی چه کاربردی دارد؟

کارت بازرگانی دارنده آن را به صادرات و واردات کالاهای غیرممنوعه از مرزهای کشور مجاز می‌کند. دارنده کارت می‌تواند نسبت به ثبت سفارش، ترخیص کالا از گمرک، واردات از مناطق آزاد، صادرات کالاهای مجاز و حق العمل کاری گمرک اقدام کند. همچنین این کارت ها مزایای جانبی دیگری نیز برای بازرگانان دارند. بازرگانی که موفق به دریافت این کارت شده است، زین پس تاجر به حساب می‌آید و می‌تواند از مزایا و ویژگی‌هایی که به تجار اختصاص دارد استفاده کند، به عنوان مثال، می‌تواند برای سفر به کشورهای مختلف درخواست ویزای تجاری دهد.

همچنین، دارنده این کارت می‌تواند در اتاق بازرگانی عضو شود و از مزایای عضویت در اتاق بازرگانی استفاده کند. همچنین بازرگانان دارای این کارت می‌توانند برای انتخاب نام و علائم تجاری شرکت خود از علائم لاتین و غیرفارسی استفاده کنند.

کارت بازرگانی

شرایط و مدارک اخذ کارت های بازرگانی

طبق آیین‌نامه مقررات صادرات و واردات کالا، کارت های بازرگانی برای تمام افراد حقیقی و حقوقی قابل صدور است به شرط آن که:

  • حداقل سن درخواست کننده 23 سال تمام باشد.
  • متقاضی دارای حداقل مدرک دیپلم باشد.
  • کارت پایان خدمت و یا معافیت از نظام وظیفه برای درخواست‌کنندگان مرد الزامی است. (متقاضیان بالای 50 سال نیاز به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.)
  • درخواست‌کننده باید حداقل سه سال سابقه تجارت یا تولید داشته باشد.
  • درخواست‌کننده پیشاپیش شرکت خود را ثبت کرده و دارای دفتر قانونی با اظهارنامه ثبتی باشد.
  • دو نفر از اعضای اتاق بازرگانی (دارندگان کارت های بازرگانی) سابقه تجاری یا تولیدی درخواست‌کننده را تأیید کنند و یا درخواست‌کننده دارای مجوز تولیدی معتبر از وزارتخانه‌های تولیدی باشد.
  • درخواست‌کننده دارای محل کسب باشد. (ارائه سند محل کسب و یا اجاره‌نامه محضری لازم است.)
  • درخواست‌کننده حساب جاری معتبر نزد یکی از بانک‌های عامل کشور داشته باشد.
  • درخواست‌کننده عدم سوءپیشینه داشته باشد.
  • درخواست‌کننده هویت خود را با مدارک لازم (کارت ملی، دو قطعه عکس جدید) تأیید کند.
  • متقاضی اطلاعات مربوط به تجارت خود را در فرم‌های چاپی اتاق بازرگانی ثبت کند. این فرم‌ها که به فرم دال معروف هستند در وب‌سایت اتاق بازرگانی موجود هستند و متقاضی می‌تواند به صورت غیرحضوری نسبت به پر کردن آن‌ها اقدام کند. ولی برای ارائه مدارک و مراحل بعدی حضور متقاضی یا وکیل قانونی او لازم است.)
  • متقاضی یا شرکت متقاضی دارای کد اقتصادی باشد.
    تمام شرایط ذکر شده برای اشخاص حقیقی و حقوقی لازم الاجرا است. اشخاص حقوقی علاوه بر شرایط ذکر شده، باید روزنامه رسمی شرکت را نیز برای دریافت کارت ارائه دهند.

شرایط اخذ کارت بازرگانی برای بازرگانان خارجی

کارت های بازرگانی در صورتی به افراد و شرکت‌های خارجی داده می‌شود که این سه شرط را دارا باشند:

  • تمام شرایط اخذ کارت های بازرگانی که برای بازرگانان ایرانی ذکر شد، برای آن‌ها نیز صدق کند، به غیر از کارت پایان خدمت و یا معافیت از نظام.
  • لازم است که بازرگانان غیر تابع دارای پروانه کار یا اقامت معتبر باشند.
  • کشور آن‌ها نیز متعاقباً برای بازرگانان ایرانی کارت های بازرگانی صادر کند و امکان معامله متقابل را باز بگذارد.

انواع کارت های بازرگانی

همانطور که پیشتر گفتیم، کارت های بازرگانی به دو نوع حقیقی و حقوقی تقسیم می‌شوند. اما علاوه بر این، کارت های بازرگانی با توجه به نوع امکاناتی که به بازرگانان ارائه می‌دهد به چهار دسته تقسیم می‌شوند:

کارت های بازرگانی تجاری:

این کارت امکان تجارت در تمام زمینه‌های واردات و صادرات را برای دارنده آن فراهم می‌کند. بازرگان دارای کارت بازرگانی تجاری می‌تواند نسبت به سفارش، ترخیص کالا، صادرات و واردات کالاهای مجاز و حق‌العمل کاری گمرک اقدام کنند.

کارت بازرگانی موردی:

کارت موردی به صورت موردی صادر می‌شود و متعلق به آن دسته از افراد و شرکت‌هایی است که تنها برای یک بار درخواست ترخیص کالای خود را دارند.

کارت بازرگانی خدماتی :

برای شرکت‌ها و اشخاص حقوقی که در زمینه خدماتی مجوز دارند، این کارت تنها امکان فعالیت در زمینه خدمات را برای آن‌ها فراهم می‌کند. به این معنا که آن‌ها تنها می‌توانند در زمینه فعالیت خود اقدام به صادرات و واردات کنند.

کارت بازرگانی تولیدی صنعتی:

برای آن دسته از شرکت‌ها و اشخاص حقوقی که در زمینه فعالیت تولیدی مجوز کسب و سرمایه‌گذاری دارند، کارت بازرگانی تولیدی صنعتی امکان واردات و صادرات تجهیزات مرتبط با تولید آن‌ها را برایشان فراهم می‌کند.

شرایط اخذ کارت بازرگانی برای بازرگانان خارجی

تمدید کارت های بازرگانی

اعتبار کارت یک سال است که می‌تواند تا دو، سه و پنج سال نیز تمدید شود. اگر مهلت اعتبار تمام شود بازرگان مربوطه می‌تواند تا دو سال نسبت به تمدید کارت خود اقدام کند، در غیر اینصورت باید برای دریافت کارت جدید تمام مراحل صدور کارت را مجدداً طی کند. همچنین امکان ابطال کارت های بازرگانی نیز وجود دارد. به این معنا که اگر بازرگانی در طول دوره تمدید کارت خود یکی از شرایط اخذ کارت را از دست بدهد و یا مرتکب جرم یا خلافی شود کارت او باطل شده و ممکن است به صورت موقت یا دائم اجازه تجارت خود را از دست بدهد.


اولین قدم برای دریافت کارت های بازرگانی

اگر قصد دریافت کارت های بازرگانی را دارید پیش از هر چیز به وب‌سایت اداره گمرک مراجعه کنید و بعد از ثبت اطلاعات خود، فرم‌های الکترونیکی که در اختیارتان قرار داده می‌شود را پرینت بگیرید و با مراجعه به سازمان‌ها و دفاتر مربوطه نسبت به پر کردن فرم‌ها و تکمیل مدارک خود اقدام کنید. در نهایت، تمام مدارک خود را اسکن کرده و در سایت بارگذاری کنید و منتظر تماس اتاق بازرگانی مربوطه بمانید تا پس از تأیید مدارک وقت حضوری برای مراجعه به شما داده شود.


سوالات رایج کارت بازرگانی

کارت بازرگانی چیست؟

کارت بازرگانی یا مجوز صدور و ورود کالا این امکان را به بازرگان می‌دهد که به طور قانونی اقدام به تجارت از مرزهای کشور کند.

اعتبار کارت بازرگانی و نحوه تمدید آن چگونه است؟

اعتبار کارت بازرگانی یک سال است که می‌تواند تا دو، سه و پنج سال نیز تمدید شود. اگر مهلت اعتبار تمام شود بازرگان مربوطه می‌تواند تا دو سال نسبت به تمدید کارت خود اقدام کند

چند نوع کارت بازرگانی داریم؟

کارت بازرگانی تجاری
کارت بازرگانی موردی
کارت بازرگانی خدماتی
کارت بازرگانی تولیدی صنعتی

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
Warning