ترخیص مبادی گمرکی

ترخیص مبادی گمرکی

مبادی گمرکی محدوده ای تعیین شده است که از طریق آن ورود و خروج کالاها کنترل می شود. ترخیص کالا از مبادی گمرکی به منظور کنترل و بازبینی و عدم ورود کالای قاچاق به داخل کشور است. امروزه تقریبا در همه ی استان ها مبادی گمرکی برای ترخیص کالا وجود دارد. به طور کلی؛ گمرک مجری قوانین مربوط به کالاهای وارداتی یا صادراتی است و هر گونه جابه جایی کالا یا ترخیص آن می بایست زیر نظر این اداره انجام شود.

ترخیص کالا از مبادی گمرکی یکی از اصلی ترین فرآیندهای تجارت با سایر کشورهاست. بر طبق ادارات گمرک کشور؛ واردکنندگان یا صادرکنندگان کالا موظف اند؛ با تکمیل اطلاعات و ارائه فرم اظهارنامه، مشخصات کالای خود را در اداره گمرک به ثبت برسانند.

همچنین؛ هزینه های فرعی شامل؛ انبارداری، حقوق گمرکی، سود بازرگانی و… را بپردازند تا در نهایت سند ترخیص کالا از گمرک صادر گردد. طی کردن تمامی این مراحل، نیازمند دانش امور گمرکی است که فرد متخصص یا ترخیص کار می تواند به سهولت این امر را انجام دهد.

ترخیص کالا از مبادی گمرکی دارای رویه های متعددی است که تمامی موارد آن به منظور تسهیل امور مربوط به ترخیص کالا تعیین گردیده است. در ادامه؛ ضمن معرفی و شرح برخی از مهم ترین رویه های مبادی گمرک، محدوده وظایف و اختیارات اداره گمرک ایران و برخی از مبادی گمرکی کشور را بررسی خواهیم کرد.

مبادی گمرکی

رویه های گمرکی

به طور کلی؛ رویه های گمرکی ترخیص کالا برای تمامی کشورهای جهان به صورت مشترک قانون گذاری شده است. در واقع؛ همه کشورهایی که عضو سازمان تجارت جهانی هستند؛ موظفند قوانین مربوط به مبادی گمرکی را به صورت یکسان اجرا کنند. اما برخی از کشورهایی که حساسیت های سیاسی دارند نیز، این قوانین بر اساس عرف و قوانین همان کشور تطبیق داده می شود. برخی از مهم ترین رویه های گمرکی عبارتند از؛ واردات قطعی، واردات موقت، صادرات قطعی، صادرات موقت، کالاهای مرجوعی، ترانزیت داخلی و ترانزیت خارجی.

واردات قطعی

در این بخش، کالای مربوطه به منظور استفاده مداوم در کشور، وارد می شود. به منظور ترخیص کالا از مبادی گمرک لازم است تمامی تشریفات گمرکی به دقت انجام شده و امور مربوط به مالیات، حقوق ورودی و… نیز پرداخت شود.

واردات موقت

واردات قطعی به فرآیندی اطلاق می شود که طی آن کالای مربوطه صرفاً برای مدت زمان محدودی وارد کشور شده و پس از اتمام، به کشور مبدا بازگردانده خواهد شد. بسیاری از کالاها به جهت شرکت در پروژه یا نمایشگاه خاصی، به صورت موقت وارد کشور می شوند.

صادرات قطعی

صادرات قطعی رویه ای است که طی آن کالا به صورت دائم به سایر کشورها صادر خواهد شد. کالای صادر شده از این طریق، مشمول هزینه گمرکی است.

صادرات موقت

بر اساس این رویه گمرکی، کالا صرف انجام پروژه کوتاه مدت از کشور خارج شده و پس از مدت زمان معینی بازگردانده خواهد شد.

کالای مرجوعی

طبق قوانین اداره گمرک؛ چنانچه کالایی از کیفیت و استاندارد لازم برخوردار نباشد یا اشتباهاً به کشور صادر شده باشد، به مبدا بازگردانده شده و امور مربوط به ترخیص کالا اجرا نخواهد شد.

ترانزیت داخلی

ترانزیت داخلی رویه ای است که در آن کالاهایی که به دلایل مختلفی مورد بررسی گمرک قرار نگفته اند و سند ترخیص برای آن ها صادر نشده است، به سایر گمرک ها یا مکانی تحت نظارت اداره گمرک منتقل می شوند.

ترانزیت خارجی

ترانزیت خارجی کالا مختص مواقعی است که کالایی از طریق کشور ثالث به سایر کشورها صادر شود. در این روش مبدا و مقصد کالا هر دو خارج از کشور قرار دارند.

ترخیص مبادی گمرکی

وظایف و اختیارات اداره گمرک ایران

اداره گمرک ایران به عنوان اداره کل مبادی گمرکی کشور، موظف است بعنوان هماهنگ کننده بر تمامی گمرکات کشور نظارت کرده و در صورت وجود مشکل و یا اختلافات آن ها را تعیین وضعیت کند. تمامی دستورالعمل ها و قوانین گمرکات مرزی، توسط اداره کل گمرک تدوین می شود. در واحدهای مرزی تهران و شهرستان ها حدد 129 واحد گمرکی به منظور نظارت بر ترخیص و بررسی کالاها وجود دارند.

برخی از وظایف اداره گمرک ایران عبارتند از:


مبادی گمرکی

هر یک از مبادی مجاز گمرکی دارای محدوده اختیارات و وظایف خاصی است که می بایست مطابق قانون از آن ها پیروی کند. بنابراین؛ ورود و خروج کالا از مبادی که اختیارات آن ها خارج از محدوده تعیین شده است، ممنوع می باشد.

اداره گمرک ایران

در حال حاضر؛ تقریبا 19 استان کشور دارای حداقل یک مبادی گمرکی یا پایانه مرزی هستند. در ادامه؛ به وظایف و اختیارات تعدادی از مبادی گمرکی کشور اشاره خواهیم داشت:

ترکیه از جمله کشور های پرطرفدار برای صادرات کالا از ایران می‌باشد. جهت اطلاع از شرایط، قوانین و مزایای صادرات به این کشور به صفحه “صادرات به ترکیه” مراجعه نمایید.

خدمات ما