اگر قصد دارید وارد دنیای تجارت شوید و در زمینه صادرات کالا یا واردات کالا فعالیت کنید، باید بدانید که به طور کلی سه نوع حمل و نقل وجود دارد؛ دریایی، هوایی و زمینی. در این مقاله به صورت اختصاصی به مورد آخر، یعنی حمل و نقل جاده ای و زمینی در ایران خواهیم پرداخت و از انواع آن صحبت خواهیم کرد. تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا اگر قصد دارید در خاک کشورمان باری را جابهجا کنید، وضعیت این موضوع را بدانید.
حمل و نقل از طریق جاده ها و مسیرهای زمینی، قدیمیترین شیوه برای جابهجایی کالاها است که البته انواع مختلفی نیز دارد. اما نمیتوان آنها را به وضوح تقسیمبندی و نامگذاری کرد. حمل و نقل زمینی میتواند داخلی و یا خارجی باشد و با توجه به مقصد سفر، وسیله متفاوتی برای این کار انتخاب کرد. اما حمل و نقل زمینی به طور عمده در دو دسته جادهای و ریلی قرار میگیرد.
خوشبختانه در کشور عزیز ما ایران، شرایط هر دو روشهای حمل و نقل جادهای و ریلی برقرار است و افراد روزانه در این مسیرها بارهای خود را جابهجا میکنند. اما به طور کلی میتوان گفت که حمل و نقل جادهای نه تنها در کشور ما بلکه جهان، بیشترین محبوبیت را در مقایسه با سایر روشهای حمل و نقل دارد. در واقع گستردگی و دسترسی که جادهها در ایران ایجاد میکنند، بیش از هر نوع حمل و نقل دیگری است. همین موضوع باعث میشود حمل و نقل زمینی در ایران اهمیت زیادی پیدا کرده باشد.
این نوع از حمل و نقل، توسط انواع وسیلههای نقلیه باری مانند کامیون ها، تریلیها، وانتها، قطارها و حتی ماشینهای سواری انجام میشود. حتی در شرایطی میتوان وسیله نقلیه موتور را نیز جزو این موارد به حساب آورد. افرادی که کار آنها نقل و انتقال کالاها است و مدام باید این کار را انجام دهند، همیشه بهترین راه را انتخاب میکنند.
هر روشی ویژگیهای خودش را دارد اما به طور کلی میتوان ادعا کرد این روش، یعنی حمل و نقل جاده ای و زمینی در بین سایر روشهای حمل و نقل کمترین هزینه را دارد و این موضوع یک مزیت بزرگ برای کسانی است که حجم باری که انتقال میدهند بسیار زیاد است و استفاده از روش حمل و نقل هوایی برای آنها مقرون به صرفه نیست.
همچنین میتوان ادعا کرد حتی اگر از روشهای مختلف هوایی یا دریایی، بار خود را منتقل کنید، در آخر باز هم مجبور هستید به حمل و نقل زمینی رو بیاورید. در واقع حمل و نقل زمینی، رایجترین روش برای انتقال بار است و نمیتوان آن را انکار کرد.
ما از طریق حمل و نقل جادهای در ایران میتوانیم تمامی مناطق حتی دورافتادهترین آنها را در ارتباط با یکدیگر قرار دهیم. این موضوع یکی دیگر از مزایای حمل و نقل جادهای است که توجه به آن میتواند به درک درست ما از انواع روشهای آن کمک کند. علاوه بر دسترسی که حمل و نقل زمینی به ویژه جادهای برای ما ایجاد میکند، هزینه پایین این روش نیز اهمیت دارد، چون زمانی که سرعت افزایش مییابد هزینهها کاهش پیدا میکنند.
از مزایا صحبت کردیم و حالا کمی از محدودیتها نیز بگوییم. دو محدودیت بزرگ حمل و نقل جادهای در ایران خطرات جادهها و مسیرها و البته محدودیت در مسیرهای طولانی است. ما نمیتوانیم تضمین کنیم که در جاده چه اتفاقاتی ممکن است بیافتد.
دلیل این حرف مشکلات پیش آمده در گذشته است. رانندگان زیادی روزانه در کشورمان دچار نقص فنی میشوند یا حتی تصادف میکنند.در موارد اضطراریتر این تصادفات کشنده نیز بوده است. به همین دلیل، مسیرهای جادهای نیاز به امکانات مختلفی از قبیل وسایل نقلیه درست و زیرساختیهایی مانند مسیرها و جادههای استاندارد دارد.
در غیر این صورت، همچنان این روش قربانیان زیادی خواهد گرفت و مشکلاتی را به وجود میآورد. البته ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که هر روشی خطرات احتمالی خود را دارد، اما متاسفانه آمار حمل و نقل جادهای در ایران از این نظر در مقایسه با سایر کشورها بالاتر است.
یکی دیگر از این محدودیتها، مسافت طولانی است. به همین علت بسیاری از افراد برای مسیرهای دور و دراز، از روشهای دیگری استفاده میکنند. چون به نظر آنها حمل و نقل جادهای برای مسیرهای کوتاه مناسب است و بازده خوبی دارد.
همان طور که قبلا هم گفتیم، حمل و نقل جادهای مزیتهای بزرگی چون ارزان بودن، دسترسی گسترده به نواحی کشور و سرعت را دارد. البته همه این موارد برای کشور ما نیز صادق است و حتی گاهی پررنگتر از هر کشور دیگری به چشم میآید. به این دلیل که بخش قابل توجه ی از ایران خشکی است، حمل و نقل جادهای بیش از هر چیزی مقرون بهصرفهتر است. زمانی که قصد داریم کالایی را به منطقهای دور اما کوهستانی ارسال کنیم، بدون شک نه هواپیماها به کمک ما خواهند آمد و نه کشتیها.
با توجه به این نکته که ایران، تنوع زیستی بالایی دارد و کوهستانها و بیابانها و جنگلها در سراسر کشور دیده میشوند، راههای هوایی و دریایی همواره چارهساز نخواهند بود. تحت چنین شرایطی، حمل و نقل جادهای به ویژه در کشور ما حرف اول و آخر را میزند.
سخن نهایی
به عنوان جمعبندی باید بگوییم اگر هزینه کم و سرعت برایتان مهم است از حمل و نقل زمینی کمک بگیرید. در این مورد خطوط ریلی خیلی گستردگی ندارند، اما همچنان سرعت کار شما را افزایش میدهند. اگر حمل و نقل جادهای را انتخاب میکنید، باید بگوییم انتخاب شما جزو معقولترین انتخابها است، چون تقریبا تمام نقل و انتقالهای داخلی خرد کشور توسط این روش انجام میشود، اما باید مواظب خطرات احتمالی آن نیز باشید.
دو محدودیت بزرگ حمل و نقل جادهای در ایران خطرات جادهها و مسیرها و البته محدودیت در مسیرهای طولانی است.
ما از طریق حمل و نقل جادهای در ایران میتوانیم تمامی مناطق حتی دورافتادهترین آنها را در ارتباط با یکدیگر قرار دهیم.علاوه بر دسترسی که حمل و نقل زمینی به ویژه جادهای برای ما ایجاد میکند، هزینه پایین این روش از مزایای آن است.