هر ساله، شرکتهای هواپیمایی مختلفی، در سراسر جهان مرسولهها و بار مسافری را با تعرفه مشخص جابهجا میکنند. در ایران نیز حمل و نقل هوایی بار (فریت) از فرودگاه امام خمینی با پرواز مستقیم و غیرمستقیم به فرودگاههای طرف قرارداد انجام میگیرد. لیست تعرفه حمل و نقل بار هوایی توسط ایرلاینها به شرکتهای فریت فورواردر دارای مجوز رسمی از سازمان هواپیمایی کشوری ارسال میشود. این شرکتها موظف هستند که هزینه حمل و نقل هوایی را براساس وزن و مقصد مسافر دریافت کنند. در این مطلب قصد داریم به بررسی هزینه هر کیلو بار و قیمت حمل و نقل هوایی بار بپردازیم.
ارسال و حمل و نقل هوایی بار یا فریت بار، به جابهجایی و انتقال کالاهای گفته میشود که از طریق هواپیما انجام میگیرید. که به کالای مسافری و تجاری تقسیمبندی میشود.
برای حمل و نقل هوایی بار به طورعمده شرکتهای ایرلاین ایرانایر، ماهان، ترکیش ایر، قطر و امارات خدمات ارائه میدهند. حمل و نقل هوایی بار در حال حاضر به طور مستقیم توسط شرکت ایرلاین ایرانایر به آلمان، انگلیس و فرانسه انجام میگیرد. سایر کشورهای اروپایی از طریق هواپیمایی قطر و امارات باید انجام شود. همچنین قیمت حمل و نقل هوایی بار به شهرهای کانادا، بسیار مناسب تر از روش های دیگر است.
نرخ دلار در هزینه ارسال بار هوایی، در صورتی که بار با ایرلاینهای خارجی ارسال شود، تاثیر گذار است. البته این نرخ دلار به نرخ دولتی و شبکه نیمایی تعیین و چهارشنبه هر هفته توسط سازمان هواپیمایی کشوری به شرکت های هواپیمایی جهت صدور بارنامه اعلام میشود. اگر ارسال بار هوایی با ایرلاینهای داخلی انجام گیرد، قیمت حمل و نقل هوایی بار به ریال محاسبه خواهد شد. همچنین به خاطر داشته باشید برای استعلام هزینه حمل و نقل هوایی بار مسافری یا تجاری، باید حتما به شرکتهای مجاز مراجعه کنید.
از دیگر پارامترهای تاثیرگذار بر قیمت حمل و نقل هوایی بار وزن، مقصد و نوع بار ارسالی است، که به این 3 مورد، مالیات بر ارزش افزوده، نوع ایرلاین و تعرفه فریت بار مسافری و تجاری نیز اضافه میشود.
همانطور که گفتیم وزن در هزینه تاثیرگذار است. در تعرفه قیمت حمل و نقل هوایی بار، اصطلاحی وجود دارد به عنوان مثال نقطه شکست (Break Point) که برای ارائه بهترین قیمت حمل و نقل هوایی بار کاربرد دارد. به عنوان مثال نقطه شکست در نرخ 100 کیلو 75 است، یعنی مسافری که 80 کیلو بار دارد، میتواند از قیمت گروه وزنی بیشتر از 100 کیلوگرم که هزینه کمتری است، استفاده کند. از دیگر عواملی که در هزینه قیمت حمل و نقل هوایی با توجه به وزن تاثیرگذار است، عبارتند از:
مورد دیگر که در قیمت هر کیلو بار هوایی تاثیر میگذارد مقصد ارسال مرسوله است. به طور میانگین برای مقصدهای مختلف قیمت هر کیلو بار هوایی بسته به وزن و حجم بار از 1 تا 4 دلار خواهد بود. البته هزینههای اضافی که عنوان کردیم را هم باید محاسبه کنید.
نحوهی محاسبه قیمت هر کیلو بار سبک ولی پرحجم، بدین صورت است که هر یک متر مکعب، بار باید حداقل 167 کیلوگرم وزن داشته باشد. در غیر این صورت عدد را 167 را در نظر گرفته و قیمت را محاسبه میکنند. به همین خاطر بستهبندی کالای که قصد دارید آن را به صورت فریت بار ارسال کنید، در قیمت تاثیرگذار خواهد بود.
افرادی که قصد مهاجرت به خارج از کشور دارند، به طوریقین باید وسایل خود مانند مبل، فرش، لوازم خانگی، لوازم صوتی و … را به صورت فریت بار بفرستند. زیرا هم مقرونبه صرفه بوده و هم مطمئن و ایمن است و شرکتهای هواپیمایی یک سقف تعیین شده برای حمل بار دارند.
در مسافرتهای هوایی، حمل بار تا سقف 30 کیلوگرم مجاز است و اگر بار شخص بیشتر باشد به ازای هر کیلو باید مبلغی بین 10 الی 15 دلار با توجه به شرکت ایرلاین و مقصد پرداخت کند.همچنین مسافر اگر بستهای با خود داشته باشد باید مبلغی نزدیک به 100 دلار بابت هر بسته پرداخت کند.
با توجه به هزینههای دریافتی، مسافر با وزن کردن بار و بالا بودن آن بیشتر از مقدار مجاز، حمل هوایی بار به صورت فریت بار مسافری به صرفه خواهد بود. همچنین تاجرهایی که محمولههای اختصاصی و دولتی را واردات کالا میکنند، حمل و نقل هوایی به صورت کارگو مناسب است.
برای ارسال بار از طریق فریت مسافری، باید به فرودگاه امام خمینی مراجعه کنید. همچنین باید یک کپی از پاسپورت و لیست کامل از کالاهای و تعداد بسته آنها ارائه دهید. بارهای ارسال از طریق فریت مسافری حتما باید بستهبندی شده باشند، در غیر این صورت ایرلاینها آن را نمیپذیرند. البته شرکتهای زیادی وجود دارند که بستهبندی را مطابق با استاندارد حمل و نقل هوایی انجام و بار را تا تا فرودگاه امام خمینی انتقال میدهند.
پس از تشریفات گمرکی، بارنامه صادر میشود. در بارنامه باید اطلاعات فرستند، گیرنده، مبدا، مقصد و ماهیت کالا مشخص شده باشد. پس از نصب تگ روی بستهبندی مرسولات جهت نهایی کردن پروسه فریت بار مسافری، بازرسی انجام میشود. این کار توسط حراست فرودگاه امام خمینی و توسط دستگاه ایکسری و سگهای موادیاب انجام میشود. در زمان ارسال بار، حضور فرستنده یا وکیل قانونی وی الزامی است.
پس از اتمام بازرسی، مرسوله برای ارسال به مقصد بارگیری میشود. برای تحویل کالا، تنها گیرنده مشخص شده در بارنامه و با در دست داشتن رسید میتواند آن را تحویل بگیرد.
نرخ دلار در هزینه ارسال بار هوایی، در صورتی که بار با ایرلاینهای خارجی ارسال شود، تاثیر گذار است.از دیگر پارامترهای تاثیرگذار بر قیمت حمل و نقل هوایی بار وزن، مقصد و نوع بار ارسالی است، که به این 3 مورد، مالیات بر ارزش افزوده، نوع ایرلاین و تعرفه فریت بار مسافری و تجاری نیز اضافه میشود.
در مسافرتهای هوایی، حمل بار تا سقف 30 کیلوگرم مجاز است و اگر بار شخص بیشتر باشد به ازای هر کیلو باید مبلغی بین 10 الی 15 دلار با توجه به شرکت ایرلاین و مقصد پرداخت کند.همچنین مسافر اگر بستهای با خود داشته باشد باید مبلغی نزدیک به 100 دلار بابت هر بسته پرداخت کند.