تاجران و واردکنندگانی که قصد دارد از طریق حمل و نقل هوایی کالای خود را به ایران وارد کنند، باید از فرآیند ترخیص کالا از فرودگاه به خوبی اطلاع پیدا کرده و بدانند که چه مدارکی و شرایطی برای ترخیص کالا لازم است. در ادامه مراحل ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی را به طور دقیق بررسی خواهیم کرد.
در هر کشوری راههای قانونی زیادی برای ورود کالا وجود دارد و در ایران نیز راههای مختلفی از قبیل زمینی، هوایی و دریایی وارد مرزهای گمرکی شده و از آنجا، فرآیند ترخیص کالا و انجام تشریفات گمرکی صورت میپذیرد.
گمرک فرودگاه امام خمینی در 30 کیلومتری اتوبان تهران – قم قرار دارد. یکی از مزایای این گمرک، نزدیک بودن به اتوبانهای ترانزیتی کشور است که کار حمل و نقل را بسیار راحت میکند.
لازم به ذکر است «گمرک فرودگاه بینالمللی امام خمینی» به دلیل تشابه اسمی با «گمرک بندر امام خمینی» در شهر ماهشهر در استان خوزستان، بعضیها این دو گمرک را با یکدیگر اشتباه میگیرند. در این مقاله، منظور از «گمرک امام خمینی»، گمرک فرودگاه بینالمللی امام خمینی است.
فرودگاه بینالمللی امام خمینی، یکی از 10 فرودگاه بزرگ جهان است که هدف از ساخت آن، گسترش روابط بینالملل در زمینه حمل و نقل و جابجایی کالا و مسافر است.
این گمرک، در امور تجاری، امانات پستی و امور مسافری فعالیت دارد. در این بخش دارای فعالیتهایی مانند مسافری، ترانزیت داخلی و خارجی و ورود موقت و قطعی کالا و همچنین صادرات کالای موقت و قطعی است. ترخیص کالا در گمرک فرودگاه امام خمینی، قوانین به خصوصی دارد که علاوه بر این قوانین، باعث شده که سرعت ترخیص کالا بسیار سریع باشد،
اما همین امر باعث شده که تشریفات گمرکی به سختی انجام شده و به کاری پر استرس تبدیل شود. در هر حال، یکی از محبوبترین گمرکها برای بازرگانان به حساب میآید.
برای ترخیص کالا، اولین گام جمع آوری کلیه کالاها و بارگیری آنهاست. بعد از اینکه کالاها جمعآوری شدند، اقدام به انتقال کالا توسط خطوط هوایی انجام میشود. سپس تراکینگ یا عملیات ترخیص کالا از فرودگاه شروع میشود و در چهارمین مرحله، ارزیابی و ثبت اظهارنامه ها و بررسی اسناد و مدارک موجود انجام میشود و در نهایت، بعد از پروانه شدن کالاها، انتقال توسط وسایل نقلیه مناسب بارگیری خواهد شد.
لازم به ذکر است مرحله پایانی ترخیص کالا، قوانین و مقررات به خصوص خود را دارد.ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی، شامل هر نوع کالای وارداتی با وزن و حجم کم میشود. کالاهایی که معمولاً به صورت فوری نیاز به ترخیص دارند نیز دیگر مواردی است که گمرک امام خمینی مسئولیت ترخیص آن را به عهده دارد.
به طور کلی، برای ترخیص لازم است کالا از مبدأ بارگیری شده و به مقصد ارسال شود. سپس کالا از طریق مرزهای کشور و از طریق هواپیما وارد ایران شده و در گمرک امام خمینی تخلیه میشود. بعد از تخلیه، بار را به انبار انتقال میدهند و نگهداری میکنند تا مراحل قانونی و فرآیند ترخیص انجام شود. این فرآیند حدود 2 تا 3 روز به طول میانجامد. در نهایت بعد تایید کارشناس مربوطه و پرداخت هزینههای گمرکی، کالا ترخیص میشود.
مدت زمان ترخیص کالا از گمرک از لحظه بارگیری کالا تا ترخیص آن، نسبت به سایر روشهای حمل و نقل بسیار کمتر است. این گمرک دارای سردخانهای است که برای نگهداری کالاهای فاسد شدنی بسیار مناسب است و تاجرانی که این نوع کالاها را خریداری میکنند، این سردخانه بسیار کارآمد است.
همچنین گمرک فرودگاه امام خمینی بزرگترین مرز هوایی کشور است که به صورت شبانه روزی فعالیت دارد. لازم به یادآوری است که اگر تمامی مدارک لازم برای تخلیه و بارگیری کالا را به همراه داشته باشید و تمامی قوانین مربوطه را به درستی رعایت کرده باشید، فرآیند ترخیص کالای شما بسیار سریع انجام خواهد شد.
ضمناً در این گمرک برای نگهداری کالاها تا زمان ترخیص، انبارهایی بزرگی طراحی شده است که این انبارها دارای قفسهبندی کاملا با رعایت اصول ایمنی ساخته شدهاند. همچنین این انبارها دارای سقفهایی با ارتفاع بلند هستند که برای در امان ماندن کالاها از باران بسیار مناسب است.
به طور کلی سه نوع کالا برای ترخیص از این گمرک وجود دارد، از جمله:
لازم به یادآوری است برای ترخیص کالا، باید مدارکی از جمله بارنامه، قبض انبار، پکینگ لیست، گواهی مبدأ و پروفرما به همراه داشته باشید.
یکی از مواردی که در گمرکها اهمیت بسیاری دارد، مدت زمان نگهداری کالاها و ترخیص آن است. چنانچه در مدت زمانی که در قبض انبار ذکر شده است، کالا ترخیص نشود، کالا شامل قانون متروکه میشود و سازمان متروکه کالا پس از طی کردن مراحل قانونی میتواند کالا را به فروش برساند.
بنابراین باید صاحبان کالا و شرکتهای ترخیص کالای گمرکی این نکته را توجه داشته باشند و در مدت زمان مشخص، ترخیص کالای خود را انجام دهند. حتی اگر به این مسائل آشنا نیستند، میتوانند کار را به موسساتی بسپارند که کار ترخیص کالا را انجام داده و در این زمینه تخصص دارند.
این گمرک، در امور تجاری، امانات پستی و امور مسافری فعالیت دارد. در این بخش دارای فعالیتهایی مانند مسافری، ترانزیت داخلی و خارجی و ورود موقت و قطعی کالا و همچنین صادرات کالای موقت و قطعی است. ترخیص کالا در گمرک فرودگاه امام خمینی، قوانین به خصوصی دارد که علاوه بر این قوانین، باعث شده که سرعت ترخیص کالا بسیار سریع باشد،.
مدت زمان ترخیص کالا از گمرک از لحظه بارگیری کالا تا ترخیص آن، نسبت به سایر روشهای حمل و نقل بسیار کمتر است. این گمرک دارای سردخانهای است که برای نگهداری کالاهای فاسد شدنی بسیار مناسب است و تاجرانی که این نوع کالاها را خریداری میکنند، این سردخانه بسیار کارآمد است.
ضمناً در این گمرک برای نگهداری کالاها تا زمان ترخیص، انبارهایی بزرگی طراحی شده است که این انبارها دارای قفسهبندی کاملا با رعایت اصول ایمنی ساخته شدهاند.