یکی از اصلی ترین مراحل صادرات و واردات کالا، امور گمرکی و ترخیص کالا از گمرک است و در این مرحله نیاز است تا مدارک و تنظیم اسناد گمرکی درست انجام شود. در واقع تهیه و تنظیم این اسناد و مدارک نه تنها برای ترخیص از کمرگ، که برای کل فرایند تجارت، دارای اهمیت ویژه ای است. در ادامه این مقاله، هر آنچه که ضروریست تا در رابطه با این اسناد و مدارک بدانید، شرح داده شده است. با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه می خوانید.
تنظیم اسناد گمرکی یعنی چه؟
واژه “تنظیم” در زبان فارسی به معنی “نظم دهی” و سر و سامان دادن” است و همانطور که پیداست، تنظیم اسناد گمرکی به مرحله ای در تجارت بین المللی می گویند که در ضمن آن، کلیه ی اسناد و مدارک مرتبط با عملیات حمل و نقل کالا، جمع آوری و به سازمان گمرک ارائه شود.
این اسناد و مدارک بیش از هر چیزی برای یک خریدار بین المللی می تواند اهمیت داشته باشد؛ چرا که خریدار با کمک این اسناد می تواند نسبت به تسویه حساب و تعهدات مالی خود در بانک واسط، اقدام نماید. البته این اسناد به همین میزان نیز می تواند برای فروشنده حایز اهمیت باشد.
اسناد گمرکی شامل چه چیز هایی می شود؟
به طور کلی اسناد گمرکی شامل دو دسته ی “اسناد گمرکی متعارف” و “اسناد گمرکی خاص” می شود. در ادامه هر یک به طور جداگانه شرح داده می شوند.
اسناد گمرکی متعارف
همانطور که از نام این عبارت پیداست، به آن دسته از اسناد و مدارکی که تقریبا در تمامی تجارت های فرا مرزی باید تهیه و تنظیم شوند، اسناد گمرکی متعارف می گویند. وجود این اسناد در هر شرایطی لازم است و عدم تهیه ی هر یک از آن ها، پروسه ی ترخیص کالا از گمرک را با مشکلات و موانعی روبرو می کند. این اسناد شامل موارد زیر می شوند:
- فاکتور
- پیش فاکتور
- بارنامه
- فهرست عدل بندی
- گواهی بازرسی
- گواهی مبدا
- گواهی نامه ی صادرات
- سند بیمه یا بیمه نامه
- قبض انبار
البته در بین اسناد گمرکی متعارف، اسناد و مدارکی نیز وجود دارند که جهت احراز هویت صاحب کالا و یا نماینده ی صاحب کالا ضروری است. این مدارک نیز شامل موارد زیر می شود:
- کارت ملی
- کارت بازرگانی
- کارت وکالت نامه ی رسمی (در صورت وجود نماینده)
- کارت حق العمل کاری (در صورت وجود نماینده)
- برگه ی معرفی کارمند به همراه شماره بیمه (در صورت وجود نماینده)
- اساسنامه ی شرکت
- پروانه ی بهره برداری
- سند مودیان مالیاتی
اسناد گمرکی خاص
این اسناد، بسته به نوع و محتوای بار و شرایط خاص حمل و نقل، صادر می شوند و دارنده ی بار موظف است که در صورت لزوم، نسبت به تهیه ی هر یک از آنها اقدام نماید. اگرچه وجود این اسناد همیشه ضروری نیست، اما فراموش نکنید که در شرایط خاص، عدم تهیه ی آنها می تواند منجر به عدم ترخیص کالا از سوی سازمان گمرک شود.
اسناد گمرکی خاص شامل موارد زیر می شود:
- گواهی وزن بار
- سیاهه کنسولی
- سیاهه تایید شده
- سیاهه گواهی شده
- سند ضد عفونی
- سند سلامت دام
- سند لیست سیاه
- سند آنالیز سازنده کالا
معرفی چند اسناد گمرکی مهم متعارف
- بارنامه: در این سند نحوه و جزییات جابجایی و همینطور حق مالکیت کالا های مورد جابجایی ذکر شده است. این سند، خود به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود که با نام های “بارنامه زمینی”، “بارنامه هوایی”، “بارنامه دریایی” و “راه نامه ی راه آهن” شناخته می شوند.
- پیش فاکتور یا پرفورما: به طور معمول فروشندگان کالا لیستی از شرح کالا های مورد فروش خود، به همراه قیمت و دیگر جزییات را در قالب سیاهه ای به نام پیش فاکتور با پرفورما تهیه می کنند.
- گواهی مبدا: به سندی که در آن کارخانه و کشور سازنده و همینطور اطلاعاتی اجمالی درباره ی کالا شرح داده می شود، گواهی مبدا می گویند. وظیفه ی صدور این سند به عهده ی اتاق بازرگانی است.
- لیست بسته بندی : گاهی تنظیم اسناد گمرکی برای نشان دادن جزییاتی از کالا که شامل تعداد، ابعاد، وزن و محتویات درون هر بسته است. لیست بسته بندی کالا، در دو مورد استفاده میشود: 1. مسئولین گمرک برای ارزیابی محتویات داخل کارتنها و بستهبندیها. 2. مسئولین انبار برای صدور قبض انبار و بررسی کمّی و کیفی محصول.
مانیفست چیست؟
فهرست کالاهاییست که یک کشتی یا قطار یا کامیون که بیش از یک بارنامه دارند را حمل میکند. به عبارتی دیگر، فهرست دقیق کالاهاییست که در بارنامه درج شده است. این سند، زمانی عرضه میشود که محموله به گمرک مقصد برسد.
انتخاب باکیفیت ترین محصول و بحث های صادراتی شیر آلات صادراتی در صفحه “صادرات شیرآلات“
سوالات متداول
تنظیم اسناد گمرکی چیست؟
واژه “تنظیم” در زبان فارسی به معنی “نظم دهی” و سر و سامان دادن” است و همانطور که پیداست، تنظیم اسناد گمرکی به مرحله ای در تجارت بین المللی می گویند که در ضمن آن، کلیه ی اسناد و مدارک مرتبط با عملیات حمل و نقل کالا، جمع آوری و به سازمان گمرک ارائه شود.
اسناد گمرکی متعارف گمرکی شامل چه مدارکی می شود؟
به آن دسته از اسناد و مدارکی که تقریبا در تمامی تجارت های فرا مرزی باید تهیه و تنظیم شوند، اسناد گمرکی متعارف می گویند.وجود این اسناد در هر شرایطی لازم است و عدم تهیه ی هر یک از آن ها، پروسه ی ترخیص کالا از گمرک را با مشکلات و موانعی روبرو می کند. این اسناد شامل موارد زیر می شوند:
فاکتور
پیش فاکتور
بارنامه
فهرست عدل بندی
گواهی بازرسی
گواهی مبدا
گواهی نامه ی صادرات
سند بیمه یا بیمه نامه
قبض انبار
انبار و انبارداری یکی از مهمترین بخشهای یک سازمان یا شرکت هستند؛ چرا که بخش عمده موجودیها و داراییهای آنها در انبار انباشته شده است. مشکلاتی از قبیل...
ترانزیت کالا عبارت است از انتقال کالایی گمرک نشده از یک گمرک به گمرکی دیگر که تحت نظارت گمرک صورت میگیرد. این شیوه از حمل و نقل، یکی از مقرون به صرفهترین راه...
آنچه در ادامه درباره حمل بار با کانتینر خواهید خواند. کانتینرچیست؟ ویژگی های کانتینر ابعاد استاندارد کانتینر بر حسب اندازه انواع کانتینر بر حسب نوع اصطلاحات رایج...
برای جواب به این سؤال، ابتدا باید معنای خرده بار یا گروپاژ را بدانیم. فرض کنید شما تعدادی کالا به عنوان هدیه از یک فروشگاه اینترنتی خریداری کردهاید و میخواهید...
توسعه اقتصادی پایدار در هر کشوری به مؤلفههای زیادی از جمله صادرات و واردات کالا وابسته است. میزان واردات و صادرات در هر کشوری نشانهی خوبی برای سنجش رونق...
به تجارتی که قصد آن ارسال کالاهای تولید شده در یک منطقه و عرضه آن به بازارهای منطقه دیگر است، صادرات گفته میشود. امروزه واژه صادرات به ارسال کالا از یک کشور به کشور...
به فرایند فروش و ارسال تولیدات داخلی یک کشور به نواحی فرا مرزی، صادرات کالا می گویند. مانند هر فعالیت تجاری دیگری، صادرات کالا نیز قوانین متعددی دارد.
صاحبان تجارت، سعی می کنند در تجارتی که انجام می دهند، ریسک پذیری ها، آسیبهای احتمالی در زمان جابجایی کالا است. این ریسک پذیری به راحتی با امر بیمه برطرف می شود.