به همراه پیشرفت سریع تکنولوژی و نیاز روزافزون مشاغل به کالاها و محمولههای سفارشی، در حال حاضر در صنعت حمل و نقل بیشترین انتقالات و بارگیریها و حمل بار با کانتینر صورت میپذیرد. کانتینرها از جمله محصولات پرکاربرد و مهم در حمل و نقل و جابجایی محصولات چه در داخل و چه در خارج از کشورها به شمار میآیند. در این مطلب میخواهیم ابعاد استاندارد انواع کانتینرها را برای شما توضیح دهیم. اما ابتدا باید ببینیم کانتینر و کاربردهای آن چیست؟
یکی از ابزارهای انتقال کالا و محصولات در سیستم حمل و نقل بین المللی کانتینر است که به دلیل ظرفیت بالا، نفوذ ناپذیری در مقابل آب و مقاومت این سازه در شرایط ویژه محیطی، بیشتر برای حمل و نقل کالاها مورد استفاده قرار میگیرد.
اصولا برای کانتینر مزایای زیادی قائل شدهاند اما مهمترین آنها شامل موارد زیر میباشد:
کانتینرها در ابعاد و ویژگیهای متنوع و بر اساس کاربردی که دارند ساخته و عرضه میشوند، به همین خاطر از لحاظ اندازه، ویژگیهای کالای مورد حمل، خصوصیات فیزیکی، حداکثر وزن کالایی که بارگیری میشود، تعداد درب ورودی و خروجی و … بایستی هنگام ساخت، اصول استانداردسازی در انها رعایت و پیادهسازی شود تا حملونقل یک کالا در امنیت و ضمانت کامل انجام پذیرد. بطور کلی ویژگیهای یک کانتینر خوب شامل این موارد میشود:
ابعاد یک کانتینر برحسب فوت مشخص میشود. واحد کانتینرها دارای اندازههای 10، 20، 30و40 فوت هستند که پر استفادهترین و رایجترین آنها کانتینر20 فوت و 40 فوت میباشند.
کانتینر 10 فوت دارای ابعاد 3*2.5 متر با ارتفاع 2.60 متری معروف به کانتینر 3 متری میباشد که برای انبار کردن کالا گزینه بسیار مناسبی به شمار میآید.
کانتینر 20 فوت دارای ابعاد 6*2.5 متر با ارتفاع 2.60 متری میباشد که از آن هم برای انبار کالاها و جابه جایی آنها استفاده میشود.
کانتینر 40 فوت دارای ابعاد 12*2.5 با ارتفاع 2.60 متر میباشد. این کانتینر در صنعت حمل و نقل نسبت به انواع دیگر پرکاربردترین است.
کانتینر HighCube در ابعاد 12*2.5 متری با ارتفاع 2.90 متر میباشد. تفاوت این نوع کانتیر با کانتیر 40 فوت در ارتفاع آن میباشد که به همین سبب به کانتینر بلند نیز معروف شده است به همین خاطر برای حمل کالاهایی با ارتفاع بلند به کار میروند.
انواع متفاوتی از کانتینرها بسته به شرایط بکارگیری هرکدام در صنعت حمل و نقل وجود دارد که در ادامه مهمترین و کاربردیترین آنها را توضیح میدهیم.
یکی از رایجترین انواع کانتینرها برای انبار کالا در صنعت حمل و نقل، کانتینر 20 فوت میباشد که با ابعاد مناسب و ضد سرقت بودن آن همچنین از محصولات بارگیری شده محافظت کافی به عمل میاورد. این نوع کانتینر بیشتر به عنوان فروشگاه،کیوسکهای خدماتی و یا نگهبانی در سازههای مسکونی کاربرد دارد.
کانتینر 40 فوت بخاطر ابعاد استاندارد و گنجایش مناسبی که برای بارگیری محصولات در صنعت حمل و نقل دریایی، هوایی و زمینی ارائه میدهد، بسیار پرطرفدار و پرفروش بوده است. از آنجایی که این سازه دارای فضای قابل ملاحظهای نسبت به سایر محصولات هست میتوان محصولات را به صورت کامل و یکباره بارگیری کرد و از طرفی سرعت انتقال و عمل بارگذاری نیز کاهش مییابد که این خود یک مزیت هم محسوب میشود.
این کانتینرها که در اصطلاح به آنها کانتینر روباز هم میگویند بدون سقف میباشد و به کمک یک پارچه ضخیم که معمولا پارچه برزنتی است روی محتویات بارگیری شده را میپوشانند و بیشتر برای کالاهای با ارتفاع زیاد و بلند، همانند میلگرد صادراتی و تیرآهن وغیره به کار میرود.
این کانتیر به گونهای طراحی شده است که در قسمت پهلوی کانتینر یک درب یا چند درب بازشوی بزرگ قرار دارد که این مزیت باعث سرعت و سهولت در بارگیری میشود.
بسیاری از مواد غذایی صادراتی و کالاهایی که بارگیری میشوند فاسدشدنی هستند و نیاز به فضای خنک دارند که کانتینر یخچالی مجهز به سیستم خنک کننده قوی میباشد و برای بارگیری این مواد فاسدشدنی درنظر گرفته شده است.
بسیاری از کشورها حوزه فعالیتشان بیشتر بر مبنای صنعت حمل و نقل دریایی پایهگذاری شده است. به همین خاطر بنا بر شرایط محیطی، به کانتینرهایی با عایقبندی استاندارد و مستحکم در برابر آب و طوفان نیاز دارند. بنابراین کانتینر عایقدار گزینه مناسبی برای این مورد استفاده میباشد.
در این نوع، کالا در سطح تحتانی کانتینر بارگیری و پس از مهار، آماده حمل و جابهجایی میشود. کانتینر مسطح برای حمل و نقل اقلام سنگین از قبیل صادرات ماشین آلات، تیرآهن صادراتی و فولاد کاربرد دارد.
برای حمل و صادرات مواد غذایی گوناگونی که نیاز به محیط خنک و خاصی برای نگهداری از آنهاست، ازجمله انواع میوه های صادراتی، سبزیجات، کنسروهای صادراتی و آبمیوه ها کاربرد اساسی دارد.
این دسته از کانتینر بیشتر برای جابه جایی مایعات معمولی و خطرناک و گازها بکار گرفته میشود زیرا بدنه آن یک جداره یا دو جداره است. کانتینر مخزندار در گروه کانتینرهای بسیار گران قیمت قرار گرفته و حفاظت آنها، به جهت خطراتی که می تواند متوجه کالاهای ویژه داخل آن شود، اهمیت زیادی دارد.
1.کاهش خسارت ناشی از شکستگی، خرابی، فاسد شدن یا سرقت کالا
2.کاهش هزینههای بستهبندی، تخلیه و بارگیری کالا
3.حمل یکباره کالا در کانتینر با توجه به گنجایش آن
4.حمل کالا با کانتینر امکان تحویل مرسوله را از محل تولید به محل مصرف آسان میکند.
5.حمل کالا با کانتینر باعث افرایش سرعت بارگیری و تخلیه میشود.
از امنیت کافی و استحکام لازم برخوردار باشد
طراحی آن به گونهای باشد که برای بارگیری و تخلیه مناسب و سریع باشد.
هماهنگی منطقی بین گنجایش کانتینر و کالاهای ارسالی وجود داشته باشد.
ابعاد یا واحد کانتینر برحسب فوت مشخص میشود. کانتینرها دارای اندازههای 10، 20، 30و40 فوت هستند که پر استفادهترین و رایجترین آنها کانتینر20 فوت و 40 فوت میباشند.