اصول حمل و نقل دریایی بین ‌المللی

websepanta
date_range مهر 3, 1400
message نظر 1
اصول حمل و نقل دریایی

آنچه در اصول حمل و نقل دریایی خواهید خواند:

جابه‌جایی کالا و افراد از طریق رودخانه، اقیانوس، دریا و به طورکلی از طریق آب، حمل و نقل دریایی گفته می‌شود. حمل و نقل از طریق دریا در طول تاریخ به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار گرفته است. هرچند ظهور حمل و نقل هوایی از اهمیت سفر دریایی برای مسافران کاسته است، اما هنوز هم برای مسافرت‌های کوتاه مدت و تفریحی طرفدار دارد. بر اساس گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (UNCTAD) در سال 2020، حمل و نقل دریایی در مقایسه با سایر روش‌های حمل و نقل، 80 درصد تجارت بین‌المللی را به خود اختصاص داده است. در این مطلب به نکات مهم اصول حمل و نقل دریایی خواهیم پرداخت.


تاریخچه حمل و نقل بین ‌المللی دریایی

حدود 5000 سال پیش‌، اولین راه‌های تجارت بین هند امروزی و پاکستان در مسیر دریای عرب شکل گرفت. به دلیل حمله راهزن‌ها به کاروان‌ها، سفر زمینی خطرناک بود به همین خاطر دریانوردان سفر دریایی را شروع کردند آنها با کمک یک اسطرلاب (وسیله‌ای برای وضعیت ستارگان و شب و روز) سفر و مسیریابی را انجام می‌دادند. براساس شواهد تجارت دریایی بین تمدن‌ها حداقل به دو هزار سال قبل مربوط می‌شود. همچنین شروع ناوبری در سومر را بین هزار 3 تا 4 سال قبل از میلاد تخمین زده‌اند.

اولین قایق بادبانی

فرض بر این است که اولین قایق‌های ماقبل مربوط به عصر سنگ بوده‌اند و توسط مردم ساخته می‌شدند، زیرا تاریخ‌شناسان یک قایق موتوری سنگی در جزیره وایت در انگلیس پیدا کرده‌اند. اولین قایق‌های بادبانی واقعی اقیانوس ‌پیما توسط مردم اتریش اختراع و باعث سفرهای گسترده به جزایر هند و اقیانوس آرام شد. اتریش‌ها سفرهای تجاری به آسیای جنوبی و دریای عرب را در حدود ششصد تا هزار سال قبل از میلاد ایجاد کردند که بعدها به جاده ابریشم دریایی تبدیل شد.

اولین تجارت دریایی

مصریان از طریق دریای سرخ راه‌های تجاری دریایی را شروع و با ورود به عربستان ادویه‌جات را به کشورشان وارد کردند. در زمان جولیوس سزار، چندین مسیر تجاری ترکیبی (زمینی و دریایی) به ثبت رسید. همچنین نیروی دریایی قاره آمریکا در طی سال‌های 1775-1774 تشکیل شد.

با این حال، قدرت‌های استعماری اروپا، یعنی اسپانیا، پرتغال، انگلیس، هلند و فرانسه، اولین کشورهایی بودند که از قرن شانزدهم شبکه قابل اعتماد تجارت دریایی جهانی را ایجاد کردند. بیشتر فعالیت‌های حمل و نقل دریایی در آن دوران اطراف دریای مدیترانه، شمال اقیانوس هند، اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس شمالی از جمله جزایر کارائیب متمرکز بود. کانتینر زدن از دهه 1970، انقلابی بزرگ در حمل و نقل دریایی ایجاد کرد. در این حالت محموله‌ها در جعبه، پالت، بشکه و … بسته‎بندی و در حجم گسترده جابه‌جا می‎شدند.

اصول حمل و نقل دریایی

اصول حمل و نقل دریایی

حمل و نقل دریایی را می‌توان از با لنج، قایق، قایق بادبانی، موتوری، کشتی، کشتی کانتینری و … در هر مسافت آبی از طریق رودخانه، کانال‌های آب، دریاچه، دریا و اقیانوس انجام داد. همچنین حمل و نقل دریایی ممکن است به منظور تفریح، تجارت یا اهداف نظامی باشد و تقریبا هر ماده‌ای در حمل و نقل دریایی قابل جابه‌جایی است.


انواع کشتی‌ از نظر مسیر حمل

  • کشتی‌های لاینر: کشتی‌های خطوط منظم فعالیت و مسیر مشخص دارند.
  • کشتی‌های ترامپ: کشتی‌های خطوط نامنظم که محموله‌ها را به هر نقطه‌ی حمل می‌کنند.

انواع کشتی‌ از نظر ظرفیت حمل و سایز

  • کشتی‌های جنرال کارگو برای حمل کالاهای عمومی
  • کشتی هایHANDY SIZE باظرفیت بارگیری ده تا سی و پنج هزار تن
  • کشتی‌های HANDY MAX باظرفیت بارگیری سی و پنج تا پنجاه هزار تن
  • کشتی‌های PANAMAX دارای ظرفیت بارگیری حداکثر تناژ (سایز این کشتی‌ها باید به اندازه‌ی باشد که از کانال پاناما عبور کند)
  • کشتی های CAPE SIZE، این کشتی‌ها که ذغال سنگ یا سنگ آهن جابه‌جا می‌کنند، به دلیل بزرگی بیش از حد از کانال پاناما عبور نمی‌کنند و جابه‌جایی از اقیانوس اطلس یا آرام انجام می‌شود.
  • کشتی های فله بر مخصوص: این نوع کشتی‌ها می‌توانند یک یا دو نوع بار فله مانند شکر، گندم یا مواد معدنی را جابه‌جا کنند.
  • کشتی‌هایO.B.O: این نوع کشتی‌ها می‌توانند چندین محموله فله از جمله نفت، نفت سنگ معدنی و … را جابه‌جا کنند.
  • تانکر نفت: این مدل کشتی‌ها برای حمل نفت و محصولات نفتی کاربرد دارند.
  • کشتی‌های RO-RO: این کشتی‌ها برای حمل محموله، وسایل نقلیه و مسافر کاربرد دارند. که مجهز به سکو و جرثقیل هستند. به کشتی‌های حمل مسافر و کالا RO-MAX و آن‌هایی که خودرو حمل می‌کنند PURE CAR CARRIERS می‌گویند.
  • کشتی های کانتینربر: کشتی‌های مخصوص حمل محمولات با بسته‌بندی کانتینر که ظرفیت بارگیری از 100 تا 4000 TEU را دارند.
  • کشتی های چند منظوره  MULTI PURPOSE: این کشتی‌ها با توجه به ظرفیتی که دارند قادرند انواع کالاهای فله، عمومی، خودرو و کانتینر را حمل کنند.
انواع کشتی‌ از نظر ظرفیت حمل و سایز

انواع حمل و نقل بین ‌المللی دریایی

امروزه حمل و نقل دریایی به دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجام می‌گیرد. در روش مستقیم محموله در بندر مبدا بارگیری می‌شود و بدون تغییر در نوع کشتی یا کانتینر، بدون توقف به بندر مقصد می‌رسد. به طور معمول روش مستقیم حمل و نقل دریایی از نظر زمانی سریع‌تر و هزینه‌ کمتری را دارد.
حمل و نقل دریایی غیرمستقیم به چند روش انجام می‌گیرد که عبارتند از:

حمل و نقل دریایی به روش کراس استافینگ (Cross Stuffing):

این روش به دلیل این‌که سرویس مستقیمی از بندر مبدا تا مقصد وجود ندارد یا مشتری قصد تغییر اسناد را دارد‌، انجام می‌شود. در این حالت محموله در بندر مبدا بارگیری می‌شود، سپس به بندر واسطه می‌رسد و در آن‌جا محموله تخلیه و روی کشتی دیگر بارگیری شده و سپس به سمت بندر مقصد می‌رود.

حمل و نقل دریایی به روش ترانشیپ (Transshipment):

در این روش، نوع حمل‌کننده محموله تغییر می‌کند، آن هم به دلیل این‌که امکان حمل و نقل دریایی کالا به طور مستقیم وجود ندارد. محموله با کشتی تا بندر واسطه ارسال و سپس از آن‌جا از طریق هوایی یا زمینی به مقصد می‌رسد.

حمل و نقل دریایی به روش چارترینگ (Chartering):

این روش که با اجاره کشتی و کانتینر انجام می‌گیرد. برای محموله‌هایی است که فضای زیادی را اشغال می‎‌کنند یا امکان بسته‌بندی آن وجود ندارد.

حمل و نقل دریایی به روش گروپاژ:

این روش که به اشتراکی نیز معروف است، برای محموله‌هایی است که بسته‌بندی کوچک داشته و یک کانتینر یا کشتی برای جابه‌جایی بار بسیار بزرگ خواهد بود. در این حالت چندین محموله به صورت اشتراکی حمل می‌شوند که صرفه اقتصادی برای مشتری خواهد داشت.

حمل و نقل دریایی به روش فله (BULK):

در این روش محموله بسته‌بندی نمی‌شود و برای خاک، گندم، شکر، مواد معدنی و … کاربرد دارد.


سئوالات متداول

حمل و نقل دریایی چیست؟

جابه‌جایی کالا و افراد از طریق رودخانه، اقیانوس، دریا و به طورکلی از طریق آب، حمل و نقل دریایی گفته می‌شود.

انواع کشتی از نظر مسیر حمل چیست؟

کشتی‌های لاینر که خطوط منظم فعالیت و مسیر مشخص دارند و کشتی‌های ترامپ که در خطوط نامنظم محموله‌ها را به هر نقطه ا‌ی حمل می‌کنند.

انواع حمل و نقل بین المللی دریایی چگونه است؟

حمل و نقل دریایی به روش کراس استافینگ، حمل و نقل دریایی به روش ترانشیپ، حمل و نقل دریایی به روش چارترینگ، حمل و نقل دریایی به روش گروپاژ، حمل و نقل دریایی به روش فله

یک پاسخ به “اصول حمل و نقل دریایی بین ‌المللی”

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
Warning