حمل و نقل آبی در طول تاریخ مسیری برای تجارت، جابهجایی و کشف سرزمینهای جدید برای انسانها بوده است. امروزه با وجود تنوع بسیار در وسایل حمل و نقل از قبیل کامیون، قطار و هواپیما هنوز 90 درصد کالاها در سطح بینالمللی توسط کشتیها حمل میشوند.
اما این روش در قیاس با روشهای دیگر بسیار کند است و برای کالاهای با تاریخ انقضای کوتاه مناسب نیست و به علت غیرقابل پیشبینی بودن دریاها و اقیانوسها و طولانی بودن زمان حمل و نقل، ممکن است کالاها در طول مسیر آسیب ببینند یا از بین بروند. اما به طور کلی روش مناسبتر و ایمنتری برای حمل مواد اولیه کارخانهها در مقایسه با مسیر زمینی محسوب میشود.
کمبود زیرساخت مشکل دیگری است که این روش حمل و نقل با آن دست و پنجه نرم میکند. بعضی از نقاط جهان ممکن است امکانات یک بندر را برای پهلو گرفتن کشتیهای غول پیکر حامل کانتینرها نداشته باشند و از این طریق قابل دسترسی نباشند. در این مطلب به بررسی مزایا و معایب این روش کاربردی حمل و نقل آبی میپردازیم.
اجازه دهید به خوبی و بدی سفر با کشتی اشاره کنیم.
در چند دهه ی اخیر، سیر صعودی قیمت نفت و فراوردههای آن و گرم شدن زمین که نتیجه افزایش گازهای گلخانه ای است، موجب توجه ویژه کارشناسان به موضوع سرعت کشتیها شده است.زیرا با افزایش سرعت کشتی انتشار کربن دی اکسید (یک گاز گلخانه ای) نیز افزایش مییابد. سرعت یک کشتی از سالهای دور با واحدی متریک به نام گره اندازه گیری میشود و یک گره برابر با 1.852 کیلومتر است.
امروزه اکثر کشتیها برای سنجیدن سرعت خود از جی پی اس استفاده میکنند که دقیقترین روش شناخته شده تا به امروز است و از سه بخش فرستنده، گیرنده و سیستم ماهوارهای تشکیلشده است.
شیفت داپلر روش دیگری برای اندازهگیری سرعت حرکت کشتی است که در مقایسه با روش قبلی گران قیمتتر است و از اثر فیزیکی داپلر در عملکرد خود استفاده میکند.
در این روش با استفاده از دستگاههای سونار روی کشتی تغییرات نسبی موج را در حال حرکت اندازه میگیرند.
سرعت انواع کشتیها به طور میانگین به شکل زیر است:
کشتیها به دلیل ظرفیت بار زیادی که دارند، با حمل حجم عظیمی از بار با یک وسیله نقلیه باعث کاهش آثار زیست محیطی میشوند.
علاوه براین، کشتیها ردپای کربنی کمتری نسبت به هواپیما و وسایل نقلیه زمینی برجای میگذارند. کشتیها به انرژی کمتری برای حرکت نیاز دارند و راندمان فعالیتی که انجام میدهند بسیار بالا است.
سفر با کشتی درمقایسه با انواع زمینی و هوایی، بسیار مقرون به صرفه است و مناسب زمانی است که شما عجلهای برای رسیدن به مقصد ندارید و میخواهید از مسیر سفرتان لذت ببرید.
از مزایای دیگر سفر با کشتی این است که بعد از خالی کردن محتوای چمدان در کابین در ابتدای سفر تا آخرین روز نیازی به بستن چمدان خود ندارید.
هر در شهر و کشوری تازه همراه با جاذبههای دیدنی بیدار خواهید شد و نیاز نیست از محل استراحت خود در ساعت معینی بیرون بیایید.
یک کشتی تفریحی در چندین بندر متوقف میشود و این امکان را به شما میدهد که در یک سفر از چند منطقه دیدن کنید.
دریانوردان با افزایش و کاهش دما مواجه هستند
ذخیره مواد غذایی و آب آشامیدنی محدود است
مسافت طولانی است و دچار دریازدگی می شوید
به دلیل کمبود فضا، وسایل محدودی را میتوانند همراه خود به سفر ببرند