حمل و نقل زمینی به دو صورت حمل و نقل ریلی و جادهای است. حمل و نقل جادهای و حمل و نقل ریلی، مکمل هم در حمل و نقل زمینی بوده و هرکدام مزایای خود را دارند. حمل و نقل زمینی در تجارت و گسترش روابط تاثیر زیادی دارد، به همین خاطر در این مطلب قصد داریم در مورد حمل و نقل زمینی به خارج از کشور و تمام نکات مهم و کاربردی در مورد آن بپردازیم.
اولین روش برای حمل و نقل زمینی از طریق حیوانات انجام گرفت. بعدها با اختراع چرخ، وسایل حمل و نقل زمینی به کالسکه، درشکه، دوچرخه، موتور و اتومبیل تغییر داد. در حدود سه هزار سال قبل از میلاد اولین دوچرخه ها افراد را جابهجا میکردند. با پیشرفت وسایل حمل و نقل، جادهها نیز اجداث شدند. در ایران اولین جاده مربوط به 500 سال قبل از میلاد و توسط داریوش کبیر ساخته شد.
در اوایل قرن بیستم با اختراع ماشینهای مخلوطکن قیر و سنگ، جادهها به شکل امروزی ساخته شدند. در همان زمان راهآهن توسعه یافت و حمل و نقل زمینی جایگاه خود را به دست آورد. در ایران حمل و نقل جادهای توسط کامیوندارها در دوران قاجار شکل گرفت، هرچند که در آن دوران حمل و نقل بینالمللی مرسوم نبود. سالها بعد (بعد از انقلاب روسیه)، مردمان ارمنی شرکتهای حمل و نقل بینالمللی زمینی را در ایران راهاندازی کردند.
در این نوع حمل و نقل محموله به اندازه کافی بزرگ نیست که یک کانتینر یا کامیون را برای آن استفاده کرد. به همین خاطر حمل و نقل زمینی به صورت گروپاژ انجام میگیرد که شرکت براساس فضای انواع محمولهها، دو یا تعداد بیشتر کالا را حمل میکند. در این حالت هزینه حمل و نقل براساس فضایی که گرفته شده، بین مشتریها تقسیم میشود. استفاده از حمل و نقل به روش گروپاژ برای افرادی که چندین بسته به مقصد یکسان دارند یا افرادی که محموله آنها کوچک است، گزینه مناسبی خواهد بود.
در این روش فرد به دلیل حجم کالا زیاد نیاز به فضای وسیع برای حمل و نقل دارد، کل کانتینر در اختیار یک فرد قرار میگیرد.تنها تفاوت بین حمل و نقل FTL و LTL در هزینه و فضای اختصاص به محموله است. در حالت FTL، هزینه کل کانتیر با یک نفر بوده اما در روش LTL هزینه بین افرادی که کانتینر را اجاره کردهاند تقسیم میشود. این روش برای افرادی که کالا بیشتر از 10 پالت، مواد شکننده و پرخطر دارند مناسب خواهد بود.
حمل و نقل زمینی به دلیل اینکه قدیمیترین نوع ترابری است، مزایایی نسبت به دیگر نوع حمل و نقل دارد که عبارتند از:
به طور تقریبی 8 بزرگراه بینالمللی از چند شهر خاک ایران گذر میکنند. این جادهها باعث میشود تا از ایران با کشورهای همسایه، آسیای دور و اروپا حمل و نقل زمینی به راحتی انجام گیرد. قوانین حمل و نقل زمینی در تمام این مسیرها مطابق با قراردادی است که بین اعضای عضو کنوانسیون جادهها وضع شده است. حمل و نقل زمینی از ایران به کشورهای زیر رایج است:
هر نوع مادهی قابلیت حمل و نقل زمینی را دارد، اما به طور عمده برخی از کالاها بیشتر جابهجا میشوند که عبارتند از:
تمامی اقلامی که در حمل و نقل زمینی جابهجا میشود توسط کامیونهای معمولی، کفی، تیغهدار، لبهدار، اتاقدار، مسقف، مخلوطکن(میکسر)، یخچالدار، بونکر (مخزنی)، کمپرسی، کامیونت و کِشنده جا به جا می شوند
قیمت حمل و نقل زمینی به خارج از کشور به نکات مهمی بستگی دارد. همچنین برخی از شرکتها در کنار حمل و نقل خدمات جانبی نیز دارند که به طورکلی برای قیمت حمل و نقل موارد زیر درنظر گرفته میشود:
همچنین نوع بار، حجم آن و مسافت مبدا تا مقصد در قیمت حمل و نقل زمینی تاثیر دارد.
پس از بررسی هزینهی موارد اعلام شده، قرارداد حمل و نقل زمینی تنظیم و به امضای صاحب کالا و شرکت حملکننده خواهد رسید و تمامی مسئولیتهای شرکت حمل و نقل و درخواستهای صاحب کالا در آن درج خواهد شد.
حمل و نقل گروپاژ (LTL):
در این نوع حمل و نقل محموله به اندازه کافی بزرگ نیست که یک کانتینر یا کامیون را برای آن استفاده کرد. به همین خاطر حمل و نقل زمینی به صورت گروپاژ انجام میگیرد که شرکت براساس فضای انواع محمولهها، دو یا تعداد بیشتر کالا را حمل میکند. در این حالت هزینه حمل و نقل براساس فضایی که گرفته شده، بین مشتریها تقسیم میشود.
حمل و نقل زمینی (FTL):
در این روش فرد به دلیل حجم کالا زیاد نیاز به فضای وسیع برای حمل و نقل دارد، کل کانتینر در اختیار یک فرد قرار میگیرد.تنها تفاوت بین حمل و نقل FTL و LTL در هزینه و فضای اختصاص به محموله است.
به طور تقریبی 8 بزرگراه بینالمللی از چند شهر خاک ایران گذر میکنند. این جادهها باعث میشود تا از ایران با کشورهای همسایه، آسیای دور و اروپا حمل و نقل زمینی به راحتی انجام گیرد. قوانین حمل و نقل زمینی در تمام این مسیرها مطابق با قراردادی است که بین اعضای عضو کنوانسیون جادهها وضع شده است. حمل و نقل زمینی از ایران به کشورهای زیر رایج است: عراق، افغانستان، پاکستان وغیره