هرگونه خدماتی که از طریق هوا و وسایل نقلیه هوایی انجام گیرد، حمل و نقل هوایی نامیده میشود. به طور معمول هواپیما، هلیکوپتر، گلایدر و … از نقطه مبدا کالا یا مسافر را به نقطه مقصد جابهجا میکنند که در حمل و نقل هوایی در ایران بیشتر با هواپیماها انجام میگیرد. در این مطلب قصد داریم خوانندگان را با خدمات حمل بار هوایی داخلی آشنا کرده و نکات کاربردی و مهم درباره این صنعت را توضیح دهیم.
پایه آغاز و شروع صنعت حمل و نقل هوایی در ایران مربوط به سال 1304 است و اولین پرواز که 11 هزار نفر مسافر را جابهجا کرد در سال 1325 رخ داد. در سال 1332 اولین شرکت هواپیمایی در ایران با هدف جابهجایی داخلی و خارجی در ایران به ثبت رسید.
همچنین شركت هواپيمايي آسمان از سال 1359، شركتهاي ايران ايرتور، پيام، كاسپين، كيشاير، ساها و سفيران از سال 1371 و شركت ماهاناير از سال 1372، در زمینه حمل و نقل هوایی و برای جابهجایی مسافر و کالا فعالیت دارند.
صنعت حمل و نقل هوایی کشور، به دلیل تحریمهای متعددی که در این چهل و اندی سال متحمل شده است، هنوز نتوانسته به اندازه رقبای خود رشد کند، هرچند که با تمام محدودیتهاو افزایش هزینههای پرواز، در بین کشورهای منطقه رتبه یازدهم را دارد.
هر خدماتی دارای مزایا و معایبی بود که دانستن آن برای همه افراد لازم و ضروری است و براساس آن میتواند بهترین گزینه را انتخاب کند.حمل هوایی بار داخلی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دارای فواید و معایبی است که عبارتند از:
یکی از ویژگیهای حمل هوایی بار، سرعت آن است که مسافرت میتواند مسافتهای طولانی را در مدت زمان بسیار مناسب انجام دهد.
برای جابهجایی کالا و محصولات هر کدام از حمل و نقلها دارای فرآیندهایی هستند که میتواند سخت و زمانگیر باشد. در پروسه حمل و نقل هوایی فرآیند کار بسیار راحت، کارآمد و سریع است.
در حال حاضر کلیه حمل و نقلها از امنیت بالایی برخوردار هستند، اما نسبت به دسترسی به هواپیما این نوع حمل بار از امنیت بیشتری دارد. اما اگر بخواهیم از سالیان اولیه شروع حمل بار صحبت کنیم، دزدان دریایی و راهزنان عمده خطر حمل و نقل زمینی و حمل و نقل دریایی بودند. که در حمل هوایی بار تاکنون هیچگونه دزدی و سرقتی گزارش نشده است.
به دلیل اینکه هیچگونه مانعی در مسیر هواپیماها وجود ندارد، روش حمل بار هوایی از امنیت و حوادث کمتری برخوردار است.
علاوه بر فواید حمل و نقل هوایی داخلی، معایبی وجود دارد که ممکن است برخی از افراد از آن صرفنظر کنند که عبارتند از:
مبحث هزینه در حمل و نقل هوایی، نسبت به دیگر روشهای جابهجایی بسیار گران است. هزینههای نگهداری، سوخت و تعمییر هواپیما به قدری گران است که برای عدهای جابهجای کالاهایشان از این طریق صرفه اقتصادی نخواهد داشت.
در حمل و نقل هوایی داخلی، به طورمعمول هواپیماها ظرفیت محدودی دارند که برای کالاهای سنگین و بزرگ مناسب نیستند. همچنین نرخ حمل و نقل هوایی براساس وزن و حجم بار محاسبه میشود که در بارهای حجیم میتواند مقرون به صرفه نباشد.
هرچقدر حمل هوایی بار از دزدان دریایی و راهزنان، ترافیک و حوادث جادهای به دور است اما شرایط آب و هوایی به شدت میتواند در کیفیت پرواز، تاخیر در زمان ارسال و عدم حمل بار تاثیر بگذارد.
متاسفانه به دلیل نبودن باند فرودگاهی در برخی از شهرها، حمل بار هوایی داخلی به صرفه نیست. زیرا فرد علاوه بر پرداخت هزینه باربری هواپیما باید پول باربری زمینی تا شهر موردنظر را نیز پرداخت کند.
کلیه مرسولات از طریق حمل بار هوایی داخلی به 7 روش انجام میگیرد که عبارتند از :
ارسال بار داخلی از فرودگاه مهرآباد به بیشتر شهرهای ایران که فرودگاه دارند، انجام میگیرد. در حمل هوایی بار کلیه لوازم و کالاهای مجاز از فرودگاه مبدا بارگیری و تا فرودگاه مقصد جابهجا میشود. به دو روش میتوان حمل بار داخلی را انجام داد که عبارتند از:
برای اینکه به راحتی میتوانید بار خود را انتقال دهید، باید با شرایط، قوانین و فرآیند حمل بار هوایی آشنا باشید. به طورعمده ارسال بار داخلی نسبت به خارجی راحتتر است. همچنین قبل از بستهبندی، از شرکتهای خدمات حمل بار هوایی استعلام بگیرید که لوازم شما جزوء بارهای ممنوعه نباشد.
برای ارسال بار داخلی، با مراجعه به دفاتر ایرلاینها به عنوان مثال در تهران باید به فرودگاه مهرآباد مراجعه کنید. پس از بررسی بستهبندی، انجام وزنکشی و بازرسی، بارنامه صادر و در اختیار ایرلاین قرار میگیرد. به طور معمول تا رسیدن شخص تحویل گیرنده، مرسوله در دفاتر امانت بار مسافران نگهداری میشود.
میزان بار مجار در سفرهای هوایی داخلی براساس ایرلاینها و درجه کلاس بلیط از 25 تا 50 کیلو متغییر است. همچنین وزن بار دستی برای وورد به کابین هواپیما باید بین 5 تا 7 کیلوگرم باشد. اگر بیشتر از این میزان بار دارد، میتوانید از حمل بار هوایی استفاده کنید.
هرگونه خدماتی که از طریق هوا و وسایل نقلیه هوایی انجام گیرد، حمل و نقل هوایی نامیده میشود.
از مزایای حمل بار هوایی می توان به سرعت, فرآیند ساده و آسان, امنیت و حوادث کمتر اشاره کرد.
از معایب حمل بار هوایی داخلی می توان به هزینه بالا, ظرفیت محدود بار, شرایط آب و هوا و عدم دسترسی به مقصد را اشاره کرد.