تعرفه های تخلیه و بارگیری کالا

websepanta
date_range اردیبهشت 11, 1400
message نظر 1
تعرفه های تخلیه و بارگیری کالا

در حوزه حمل و نقل کالا، هزینه های تخلیه و بارگیری کالا از مهم‌ترین عوامل به شمار می‌روند. به طوری که دانستن این تعرفه‌ها و نحوه محاسبه آن‌ها، تاثیر زیادی بر نحوه انتقال و میزان بار انتقالی دارد. زمانی که بازرگانان، صادرکنندگان و واردکنندگان قصد جابه‌جایی یک محموله را چه به شکل خارجی یا داخلی داشته باشند، پیش از هر چیز باید ابتدا تعرفه‌ها و هزینه‌های بارگیری و تخلیه کالا را بدانند.

محاسبه دقیق تعرفه های تخلیه و بارگیری کالا، کار آسانی نیست و به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. همچنین بعضی شرکت‌های حمل‌و‌نقل معمولا تعرفه بارگیری و تخلیه کالا را بر حسب تجربیات قبلی بیان می‌کنند. با این وجود، در این مقاله قصد داریم تعدادی از عوامل مهم تاثیرگذار بر این تعرفه‌ها و نحوه محاسبه هزینه‌های باربری را بررسی کنیم. اگر قصد انتقال کالایی را دارید اما نمی‌دانید هزینه بارگیری و تخلیه چگونه محاسبه می‌شود، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.


هزینه های تخلیه و بارگیری

در این قسمت ابتدا چهار روش از رایج‌ترین شیوه‌های محاسبه تعرفه و بارگیری کالا را ذکر می‌کنیم، سپس به تاثیرگذارترین عوامل در افزایش تعرفه و نرخ بارگیری اشاره خواهیم کرد.

محاسبه کرایه بر حسب وزن یا حجم

تعرفه بارگیری کالا معمولا بر اساس وزن و حجم محموله (w/m) محاسبه می‌شود. نحوه محاسبه هزینه بر اساس وزن و حجم به این شکل است که پس از محاسبه این دو عامل، هر کدام بیشتر بود آن را ملاک قرار می‌دهند.
همچنین هر هزار کیلو یا یک تن را برابر یک مترمربع در نظر می‌گیرند.
به عنوان مثال، فردی قصد جابه‌جایی یک صندوق لوازم را دارد. این صندوق وزنی برابر با 1000 کیلو و حجمی برابر با 750% مترمکعب دارد. برای محاسبه تعرفه بارگیری این کالا، بر مبنای حجم که مقدار بیشتری دارد حساب می‌شود.

کرایه کلی

این روش محاسبه معمولا برای تعیین تعرفه بارگیری محموله‌های بزرگ، مانند تجهیزات و صادرات ماشین‌آلات به کار می‌رود و بدون توجه به جدول تعرفه بارگیری محاسبه می‌شود.
به عنوان مثال، تعیین می‌کنند که هزینه بارگیری محموله x برابر با چند میلیون تومان است. این روش همچنین بیشتر برای کالاهای سنتی و غیرکانتینری کاربرد دارد.

کرایه حمل بر حسب ارزش کالا

محاسبه تعرفه بارگیری بر حسب ارزش کالا، نوعی روش است که طبق آن، کرایه کالا به تناسب ارزش، افزایش یا کاهش می‌یابد. مبنای تعیین ارزش در این روش، بها یا ارزش FOB است.

حداقل کرایه حمل کالا

تمام اتحادیه‌ها و خطوط حمل و نقل، دارای یک کرایه حمل حداقل هستند که صرف‌نظر از وزن و حجم هر بسته وصول خواهد شد. بدون پرداخت این هزینه، هیچ بارنامه‌ای برای محموله صدور نخواهد شد.

تعرفه های تخلیه و بارگیری کالا

عوامل تاثیر گذار در هزینه های تخلیه و بارگیری کالا

اکنون که مهم‌ترین روش‌های محاسبه وزن و حجم کالا را بررسی کردیم، باید بدانیم بیشترین مؤلفه‌هایی که در تعیین تعرفه تخلیه و بارگیری کالا اهمیت دارند، کدام هستند. در ادامه به تعدادی از رایج‌ترین مؤلفه‌های تاثیرگذار در نرخ بارگیری اشاره خواهیم کرد.

هزینه های تخلیه و بارگیری کالای سنگین

تعرفه بارگیری و تخلیه خطوط کشتیرانی با توجه به نوع کالا و کانتینر، متغیر است. حمل و نقل کالاهای سنگین، نیاز به تجهیزات و تکنیک خاصی برای بارگیری دارند که بر هزینه بارگیری و تخلیه می‌افزاید.

کالاهای خارج از اندازه استاندارد

کالاهایی که بزرگ‌تر از کانتینرهای مرسوم هستند را روی کانتینرهای شاسی سوار می‌کنند. این کالاها در بعضی مواقع، حجم بیشتری نسبت به ابعاد کانتینرهای معمولی را اشغال می‌کنند؛ بنابراین بارگیری این کالاهای بسیار بزرگ، موجب بدون استفاده ماندن کانتینرهای دیگر می‌شود. در نتیجه خطوط حمل و نقل کرایه این کانتینرهای بدون استفاده را از صاحب بار دریافت می‌کند.

بیشتر بدانید: صادرات سنگ صادراتی

خطرات جنگ

کشتی‌ها در شرایط جنگی، بابت پوشش خطرات ناشی از این موقعیت هزینه‌ای اضافه دریافت می‌کنند.

حمل منزل به منزل

این شیوه که بین بازرگانان روزبه‌روز محبوب‌تر می‌شود، نیاز به پیگیری‌های بیشتری از جمله موقعیت‌یابی و پیگیری مداوم کانتینر دارد و در نتیجه باعث افزایش هزینه تخلیه و بارگیری کالا می‌شود.

مسافت حمل بار

مسافتی که ماشین، کشتی یا هواپیما برای رساندن محموله به مقصد باید طی کند، به دلیل رابطه مستقیمی که با هزینه‌های وسیله نقلیه دارد روی هزینه های تخلیه و بارگیری تاثیر قابل‌توجهی می‌گذارند.

نوع ماشین حمل بار

نوع ماشین حمل بار معمولا بسته به وزن، نوع و تناژ بار متغیر است. هر یک از این ماشین‌ها تعرفه و نرخ به خصوصی دارند که با توجه به نوع بار، باید یکی را انتخاب کنید.

نوع بسته‌بندی

هر کالا و محموله‌ای، نوع بسته‌بندی مخصوص به خود را می‌طلبد که هزینه بارگیری را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. معمولا بارهای چوبی درون پالت و محموله‌های روان مانند شن و ماسه درون گونی قرار می‌گیرند.

هزینه سوخت

هزینه سوخت جزو اصلی‌ترین دلایلی است که سالانه دلیل اصلی افزایش نرخ تخلیه و بارگیری کالا محسوب می‌شود. معمولا ماشین‌های قدیمی‌تر به دلیل استهلاک بیشتری که دارند، نیاز به سوخت بیشتری نسبت به مدل‌های جدیدتر دارند و در نتیجه افراد درخواست کرایه بیشتری را می‌دهند.

بیمه‌ نامه بار

هرچه اهمیت و ارزش کالا بیشتر باشد، بیمه و نگهداری آن نیز از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود. معمولا برای انتخاب نوع بیمه حمل و نقل کالا، به حجم بار و نوع آن توجه می‌کنند.

بیشتر بدانید: صادرات به روسیه

خسارت تاخیر در بارگیری و تخلیه

عوامل زیادی وجود دارد که ممکن است بر عملیات تخلیه و بارگیری تاثیرگذار باشند و خسارت‌هایی به بار آورند. در ادامه مطلب، به مهم‌ترین این عوامل اشاره خواهیم کرد.

  • مشکلات اسنادی
  • اشتباهات ایجادشده در حین عملیات تخلیه و بارگیری
  • آماده نبودن محموله توسط صاحبان کالا
  • شرایط بد آب و هوایی
  • عدم ثبات در بازار
  • عدم وجود برج مکنده برای تخلیه و بارگیری غلات
  • عدم وجود بندر خشک
  • کمبود اراضی و فضای بارانداز
  • ترافیک بالا و روان نبودن رفت آمد کامیون‌ها در بندر به دلیل وجود اتومبیل کارکنان در محوطه
  • عدم وجود راهنما و خط‌کشی در محوطه و ایجاد بی‌نظمی در روند تخلیه و بارگیری
هزینه های تخلیه و بارگیری کالا

هزینه صدور ترخیصیه

فرم ترخیصیه، به حواله تحویل کالا گفته می‌شود که به موجب آن، شرکت حمل و نقل به صاحب کالا اجازه می‌دهد که محموله را از گمرک یا انبار تحویل گیرد. بنابراین ترخیصیه یکی از ضروری‌ترین اسناد در حوزه حمل و نقل است که بدون وجود آن، صاحب کالا نمی‌تواند کالای خود را از گمرک تحویل بگیرد.

در این مرحله باید هزینه‌هایی مانند صدور THC، ترخیصیه و قبض انبار توسط صاحب کالا پرداخت شود. پس از پرداخت این هزینه‌ها، ترخیص‌کار طبق اسناد ارائه‌شده کالا را در سامانه EPL گمرک اظهار می‌کند.
پس از مرحله اظهار، مبلغ واریزی برای گمرکی مشخص می‌شود. در صورتی که کالا مشمول نوعی معافیت باشد، نیازی به پرداخت این هزینه نیست. در غیر این صورت، مبلغ مشخص شده باید توسط صاحب کار پرداخت شود.


سوالات متداول

تعرفه های تخلیه بارگیری کالا چگونه است؟

محاسبه دقیق تعرفه های تخلیه و بارگیری کالا، کار آسانی نیست و به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. همچنین بعضی شرکت‌های حمل‌و‌نقل معمولا تعرفه بارگیری و تخلیه کالا را بر حسب تجربیات قبلی بیان می‌کنند.
تعرفه بارگیری کالا معمولا بر اساس وزن و حجم محموله (w/m) محاسبه می‌شود. نحوه محاسبه هزینه بر اساس وزن و حجم به این شکل است که پس از محاسبه این دو عامل، هر کدام بیشتر بود آن را ملاک قرار می‌دهند.

فرم ترخیصیه چیست؟

فرم ترخیصیه، به حواله تحویل کالا گفته می‌شود که به موجب آن، شرکت حمل و نقل به صاحب کالا اجازه می‌دهد که محموله را از گمرک یا انبار تحویل گیرد. بنابراین ترخیصیه یکی از ضروری‌ترین اسناد در حوزه حمل و نقل است که بدون وجود آن، صاحب کالا نمی‌تواند کالای خود را از گمرک تحویل بگیرد.

attachment برچسب‌ها :

یک پاسخ به “تعرفه های تخلیه و بارگیری کالا”

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
Warning