در علم تجارت، به هر گونه کالا یا اقلامی که در یک سرزمین تولید و به مشتریانی بیرون از آن سرزمین فروخته و فرستاده شود، صادرات کالا می گویند؛ همینطور به کالا یا اقلامی که از یک کشور خارجی، خریداری شده و به داخل سرزمین ترانزیت می شود نیز، واردات می گویند.
صادرات و واردات، بخش مهمی از “تجارت فرامرزی” به شمار می رود و بانک جهانی نیز هر ساله، وضعیت تجارت فرامرزی هر کشور را، از طریق مشخصه هایی که اکثرا به صادرات و واردات آن کشور مربوط می شوند، اندازه گیری و بررسی می کند.
تجارت فرامرزی و به دنبال آن، صادرات و واردات کالا، امروزه به یکی از اصلی ترین دغدغه های اقتصاددانان هر کشور و همینطور دارندگان کسب و کار تبدیل شده است. در این مقاله هر آنچه که در رابطه با صادرات و واردات در تجارت فرا مرزی باید بدانید، به طور خلاصه ذکر شده است، با ما همراه باشید.
تجارت فرامرزی به طور خلاصه، یکی از اصلی ترین شاخص های تعیین وضعیت اقتصادی، هزینه سازی و درآمد زایی یک کشور به شمار می رود. بانک جهانی برای تعیین این شاخص، پارامتر هایی از جمله میزان اقلام صادر و وارد شده ی یک کشور بر حسب کانتیر، میزان هزینه و درآمد های این صادرات و واردات بر حسب دلار، و همینطور مقداری زمانی که برای این صادرات و واردات صرف می شود را، به طور دقیق اندازه می گیرد.
در واقع، شاخص تجارت فرامرزی یک کشور چیزی نیست مگر همان میزان صادرات و وارادات یک کشور بر حسب دلار در طول یک بازه ی زمانی مشخص (به عنوان مثال یک سال). طبق اعلام سازمان تجارت جهانی، بالا بودن این شاخص، کیفیت و میزان مناسب بودن فضای کسب و کار در یک کشور را نشان می دهد.
از همین رو تمام اقتصاد دانان بر این باورند که برای رونق فضای کسب و کار در یک کشور، یکی از اصلی ترین راه ها، بالا بردن شاخص تجارت فرامرزی آن کشور، از طریق صادرات و واردات می باشد. در این مسیر، هر چه هزینه ها کمتر، و درآمد ها بیشتر باشد، طبیعتا علت آن بالاتر بودن شاخص تجارت فرا مرزی و رونق بیشتر کسب و کار بوده است. بهتر است بدانید که یکی از بهترین راه ها برای این کاهش هزینه، “پنجره ی واحد تجارت فرا مرزی” نام دارد.
همانطور که می دانید، سرمایه گذاری، واردات کالا و یا صادرات آن، نیازمند طی کردن مراحل بسیار مختلفی می باشد؛ مراحلی از جمله دریافت مجوزهای مربوطه و جمع آوری اطلاعات کالایی و اطلاعات مالی. دریافت تمامی این اسناد و مجوزها، پروسه های زمانبر و پر هزینه ای را می طلبد. اما این زمان و هزینه ها، از طریق “پنجره ی واحد تجارت فرا مرزی” تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد.
به طور دقیق تر، سازمان ملل متحد، پنجره ی واحد تجارت فرا مرزی را اینگونه تعریف کرده است: “تمامی خدمات و امکاناتی که به خریداران، فروشندگان و سرمایه گذاران یک کالا یا خدمات برای امر صادرات و یا واردات داده می شود تا از طریق آنها بتوان تمامی اطلاعات مورد نیاز برای تجارت را یه یک واحد جهانی و همگانی تبدیل کرد و به دنبال آن مجوز های قانونی را در همان نقطه دریافت نمود، پروسه ای تحت عنوان پنجره ی واحد تجارت جهانی را در بر میگیرد”.
مهم ترین مزیت استفاده از پنجره ی واحد تجارت فرا مرزی همانطور که گفته شد، کوتاه نمودن مسیرهای اداری و تشریفاتی امر تجارت و کاهش مدت زمان و هزینه های صرف شده برای این کار می باشد. اما استفاده از این پنجره مزایای دیگری هم دارد از جمله اینکه شفافیت در اطلاعات تجاری را تا حد زیادی بالا می برد و رتبه ی تجارت فرامرزی یک کشور را نیز بهبود می بخشد. علاوه بر این، یکپارچگی در سیستم تجارت فرا مرزی به وجود می آید و حمل و نقل و سیستم تجارت نیز به شکل بسیار آسان تری صورت می پذیرد.
افزایش امنیت مالی و اطلاعاتی، سریع تر شدن فرآیندهای مربوط به گمرک، کاهش فسادهای مالی، دسترسی ساده به تمامی داده های دیگر شرکت ها و همینطور بهبود بهره وری داخلی در یک شرکت نیز، همگی از دیگر مزایای استفاده از پنجره ی واحد تجارت فرا مرزی می باشند.
از سال 1390 هجری به بعد، سازمان گمرک ایران تصمیم گرفت تا از جدیدترین فناوری های روز دنیا در راستای بهبود تجارت فرامرزی کشور استفاده کند. این تصمیم اما تا سه سال بعد یعنی تا 1393، در حد یک تصمیم باقی ماند، اما پس از آن، سازمان گمرک از طریق “مرکز توسعه ی تجارت الکترونیک” درگاهی را تحت عنوان “پنجره ی واحد تجارت فرا مرزی ایران” یا همان EQL راه اندازی کرد.
این درگاه ملزم شد تا تمامی مراحل مربوط به امور تجارت فرا مرزی از جمله، اخذ مجوزهای مربوطه، اخذ پروانه های مربوط به گمرک و گواهینامه های استاندارد، اخذ بیمه نامه های متعدد و همینطور ثبت سفارش گواهی مبدا را به شکل کاملا الکترونیکی و بدون هیچ گونه نیازی به مراجعه ی حضوری، به انجام برساند.
پس از همان سال، گمرک تمامی سازمان ها و اداره های مربوط به فرآیندهای تجارت فرامرزی را ملزم کرد تا تمامی مراحل کارشان و تمامی پروسه های مربوط به صادرات و واردات کالا را از طریق این درگاه به انجام برسانند.
علاوه بر تمامی مزایایی که برای استفاده از پنجره ی واحد تجارت فرا مرزی ذکر شد، طرح گمرک الکترونیک ایران نیز به نوبه ی خود، فوایدی برای اقتصاد کشور برجا می گذارد. با عملیاتی شدن این طرح، کاهش هزینه های تجارت فرامرزی تا حد زیادی به وقوع می پیوندد و گمرک نیز به درآمدزایی بیشتری می رسد، با قاچاق کالا تا حد زیادی مبارزه می شود و تمامی اطلاعات مربوط به تجارت های فرامرزی، به طور جامع و آنلاین، قابل دسترس خواهد بود. علاوه بر همه اینها، به دلیل شفافیت زایی اطلاعات در این طرح، در صورت وجود هر گونه تخلف، امکان پیگیری این تخلفات نیز تا حد زیادی تسهیل می یابد.
تجارت فرامرزی، یکی از اصلی ترین شاخص های تعیین وضعیت اقتصادی، هزینه سازی و درآمد زایی یک کشور به شمار می رود.
تمامی خدمات و امکاناتی که به خریداران، فروشندگان و سرمایه گذاران یک کالا یا خدمات برای امر صادرات و یا واردات داده می شود تا از طریق آنها بتوان تمامی اطلاعات مورد نیاز برای تجارت را یه یک واحد جهانی و همگانی تبدیل کرد و به دنبال آن مجوز های قانونی را در همان نقطه دریافت نمود، پروسه ای تحت عنوان پنجره ی واحد تجارت جهانی را در بر میگیرد
کوتاه نمودن مسیرهای اداری و تشریفاتی امر تجارت
کاهش مدت زمان و هزینه های صرف شده برای تجارت
افزایش شفافیت در اطلاعات تجاری
بهبود رتبه تجارت فرامرزی یک کشور
ایجاد یکپارچگی در سیستم تجارت فرا مرزی
انجام آسان تر حمل و نقل و سیستم تجارت
افزایش امنیت مالی و اطلاعاتی
سریع تر شدن فرآیندهای مربوط به گمرک
کاهش فسادهای مالی
دسترسی ساده به تمامی داده های دیگر شرکت ها
بهبود بهره وری داخلی در یک شرکت