یکی از اصلی ترین پارامتر هایی که همه ما در هنگام خرید یک محصول یا کالا آن را مد نظر قرار می دهیم، استاندارد بودن آن کالا و یا به عبارتی با کیفیت بودن آن است. در واقع کیفیت و استاندارد های هک شده بر روی یک کالا، می تواند اهمیتی بسیار بیشتر از هزینه و ظاهر بسته بندی داشته باشد.
کنترل کیفیت و استاندارد سازی، مقوله ای است که امروزه به یکی از بایدها و الزامات هر تولید کننده ای چه در سطح ملی و منطقه ای و چه در سطح بین المللی تبدیل شده است. این مقاله به شرح توضیحاتی پیرامون این موضوع می پردازد. با ما همراه باشید.
یکی از اصلی ترین بخش های مدیریت کیفیت و تولید صنعتی “کنترل کیفیت” نام دارد که در واقع علمی است که در راستای ایجاد روش هایی فعالیت می کند تا به واسطه ی آن بتوان سطح کیفیت و مرغوبیت یک کالای تولیدی را افزایش داد. در کنار این تعریف واژه “استاندارد” به کار برده می شود. “استاندارد” به مجموعه از قوانین و پارامترهایی گفته می شود که سطح مرغوبیت و کیفیت یک کالا (یا هر چیز دیگری) بر اساس آن سنجیده می شود.
واضح و مشخص است که برای انجام عمل کنترل کیفیت بر روی یک کالا، ابتدا به تدوین استاندارد ها و سطوحی از آن نیاز می باشد. کنترل کیفیت، به واسطه ی این استانداردها و همینطور با کمک روش های علمی و انجام آزمایش های متعدد، رسالت خود را به انجام می رساند.
اگرچه عمل استاندارد سازی محصول، تاریخچه مشخصی ندارد؛ اما واضح است که این امر از دیر باز به شکل های مختلفی مورد توجه جوامع انسانی بوده است. با این حال استاندارد سازی محصول به شکل امروزی خود، رویدادی است که تاریخ شکل گیری آن به سده ی هجده میلادی و همزمان با انقلاب صنعتی اروپا بر می گردد.
استاندارد سازی، امروزه امری جهانی و همه پسند است و مزایایی هم برای تولید کننده و هم برای خریدار دارد. چند نمونه از این مزایا برای تولید کنندگان به شرح زیر است:
استاندارد سازی برای مصرف کنندگان نیز مزایایی دارد که از جمله ی آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
استاندارد بر اساس گستردگی فعالیت و نشر خود، به پنج سطح “کارخانه ای”، “شرکتی”، “ملی”، “منطقه ای” و “بین المللی” تقسیم بندی می شود. شرکت ها و تولید کننده ها بر اساس وسعت فعالیت خود و بازار هدفی که مد نظر دارند، باید نسبت به دریافت استاندارد هایی از هر یک از این سطوح اقدام نمایند.
امروزه با توجه به فراگیر شدن برندهای تولیدی در سطح جهانی، استاندارد سازی منطقه ای و بین المللی بیشتر از دیگر موارد، مورد توجه قرار گرفته است. استانداردهای منطقه، آن دسته از پروتکل هایی هستند که مورد توافق مجموعه ای از کشور های یک منطقه (مانند کمیته استاندارد اروپا) قرار گرفته است.
وسیع تر از این سطح، استانداردهای بین المللی است که الزاما باید توسط سازمان های بین المللی مورد مهر و تایید قرار بگیرند. اتحادیه ی بین المللی مخابرات (ITU)، کمیسیون الکتروتکنیک بین المللی (IEC) و سازمان بین المللی استاندارد سازی (ISO) چند نمونه از ارگان های بین المللی استاندارد سازی هستند. گواهینامه های این سازمان ها، در تمامی نقاط جهان و تمامی کشورها، دارای ارزش و اعتبار می باشند. جهت دریافت مشاوره درخصوص دریافت استاندارد به صفحه “مشاوره دریافت استاندارد” مراجعه نمایید.
تجهیزات سخت افزاری مورد نیاز برای تولید، و همینطور راهکارها و مکانیزم های توصیفی تولید را می توان مهم ترین عامل در بهبود کیفیت و استاندارد سازی های جهانی دانست. تکنولوژی، تا به امروز در مسیر کارامدتر شدن، بهتر شدن و دقیق تر شدن دستگاه ها و کارخانه های صنعتی بوده است؛ برند های جهانی، در دنیای امروز اگر خود را با تکنولوژی های جدید بازار هماهنگ و همراه نکنند، بدون شک در عرصه جهانی حرفی برای گفتن نخواهند داشت.
اگرچه این رشد روز افزون تکنولوژی باعث کاهش استفاده از نیروی انسانی شده است، اما نقش فزاینده ی آن در کاهش خطا و همینطور بهبود کیفیت کالا را نمی توان انکار نمود. از دیگر پارامتر های موثر در کنترل کیفیت و استاندارد سازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مهم ترین استانداردهای روز جهان و همینطور استاندارد های پر کاربرد منطقه ای، در چند سایت معتبر و در قالب چند بانک اطلاعاتی مختلف جمع آوری شده است. وب سایت های IHS به آدرس globalihs.com و techstreet به آدرس techstreet.com دو نمونه از این بانک های اطلاعاتی می باشند. با یک جستجوی ساده در هر یک از این دو وب سایت می توانید نام، شماره و دیگر جزییات مربوط به استاندارد مورد نظرتان را مشاهده کنید. علاوه بر این، استانداردهای معتبر ایزو (ISO) را نیز می توانید از طریق سایت آن به نشانی iso.org، جستجو و همراه با جزییات کامل مشاهده نمایید.
پیش از خرید استاندارد مورد نظر خود، دقت داشته باشید که حتما از آخرین نسخه ارائه شده از استاندارد مد نظر خود با خبر شوید. علاوه بر این، در این سایت ها هنگام جستجوی یک استاندارد بخصوص، به استانداردهای مشابهی که برای شما مناسب و یا حتی بهتر است هم توجه کافی داشته باشید.
یکی از اصلی ترین بخش های مدیریت کیفیت و تولید صنعتی “کنترل کیفیت” نام دارد؛ کنترل کیفیت در واقع علمی است که در راستای ایجاد روش هایی فعالیت می کند تا به واسطه ی آن بتوان سطح کیفیت و مرغوبیت یک کالای تولیدی را افزایش داد.
“استاندارد” به مجموعه از قوانین و پارامترهایی گفته می شود که سطح مرغوبیت و کیفیت یک کالا (یا هر چیز دیگری) بر اساس آن سنجیده می شود.
استفاده از جدیدترین اصول صحیح تولید
مدیریت و کنترل صحیح تر بر اجزای داخلی شرکت، کارکنان و منابع
کاهش ضایعات صنعتی، کاهش هزینه ها و صرفه جویی در منابع
بالا بردن سرعت کار و در نهایت بهبود سرعت تولید
بهبود روابط تجاری و در نتیجه افزایش سود دهی برای سازمان و مجموعه