یکی از گام های مهم و ضروری برای داشتن یک کسب و کار موفق در تجارت بین الملل، شناسایی نیاز بازار هدف و مخاطب است. امروزه با رشد سریع تکنولوژی و سهولت دسترسی به محصولات متنوع، فعالان اقتصادی در صدد راه اندازی کسب و کارهایی هستند تا با کمترین میزان خسارت بیشترین سود دهی را به همراه داشته باشد.
در این بین، با انجام تحقیقات بازار و تحلیل و بررسی رقبا و مخاطبان می توان سرمایه گذاری و فرصت های سود ده را به سرعت شناسایی کرد. در واقع مشاوران تحقیقات بازار به افراد کمک می کنند تا ضمن شناسایی سلیقه مخاطب و بازار هدف و همچنین بهره مندی از تجربه سایر رقبا، بهترین عملکرد را در بازار محصولات خود ایفا کنند.
در ادامه مطلب “تجارت بین الملل” قصد داریم؛ با تشریح کامل مراحل تحقیقات بازار و انواع روش های مورد استفاده در تحقیقات بازار، ضرورت های استفاده از آن را دریابیم.
همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد، تحقیقات بازار از گام های ضروری و موثر در آگاهی از بازار محصول مورد نظر است که از این طریق می توان میزان علاقه مندی مخاطب به محصول و فروش آن را پیش بینی کرد. تحقیقات بازار درک بهتری را از فرآیند بازار، فرصت ها و خطرات این مسیر در اختیار کسب و کارها قرار می دهد.
طبق آمارهای بدست آمده از این طریق؛ درصد بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی حداقل یک پیج محصول را دنبال می کنند. همچنین اغلب دارندگان تلفن های هوشمند برای بررسی محصول و یا تحقیقات درباره آن، از موتورهای جستجو گوگل استفاده می کنند.
هدف تحقیقات بازار این است که با کسب اطلاعات از سلیقه مخاطب و جمع آوری داده ها، اطمینان یابد که مشتری از چه روش و بر چه اساسی محصول خود را انتخاب می کند؟ چه اطلاعاتی در این مسیر کمک کننده مشتری هستند؟ آیا طراحی بهتر محصول به فروش بیشتر آن منجر خواهد شد؟ و….
به طور کلی می توان گفت؛ تحقیقات تجارت بین الملل از دو طریق، عملکرد بازار و محصول را بررسی می کند. این تحقیقات به دو نوع تحقیقات پایه و تحقیقات ثانویه تقسیم می شوند.
تحقیقات پایه: این روش شامل اطلاعات پایه ای و اولیه از بازار هدف و مخاطب است. در واقع در این روش علاوه بر اینکه مسائل و چالش های مشتریان بازنگری می شود، میزان آگاهی مشتری از محصول و برند آن نیز شناسایی می شود به طوری که بتوان به صورت دقیق و هدفمند برای ارتقا و رشد تبلیغات محصول برنامه ریزی کرد.
جمع آوری اطلاعات در تحقیقات اولیه اغلب از طرق مختلفی اعم از؛ پرسشنامه، ارتباط تلفنی و آنلاین، برگزاری گروه های کانونی و… انجام می شود.
تحقیقات ثانویه: در این بخش از تحقیقات، مشاوران با جمع آوری اطلاعات مفید از منابع بیرونی از جمله؛ داده های آماری، کتاب ها و مجلات، سایت، روزنامه، موسسات آموزشی و… بازار هدف خود را شناسایی و هدایت می کنند. اطلاعات بدست آمده، در تحلیل بازار و رقبا بسیار کاربردی است. به عنوان مثال؛ با شناسایی و بررسی میزان فروش محصولات دیگر می توان از سلیقه مخاطبان آگاه شد و محصولی مطابق انتظار مشتریان آتی تولید کرد.
همانطور که قبلا نیز اشاره شد؛ به جهت ارائه محصول رقابتی با ویژگی های مدنظر جامعه هدف، می توانید با استفاده از داده های تحقیقات بازار کسب و کارتان را گسترش دهید. پیش تر دو نوع عملکرد تحقیقات را بررسی کردیم که در ادامه به شرح جزئیات بیشتری خواهیم پرداخت.
به منظور ارائه محصولی کارآمد با درصد فروش بالا لازم است که اطلاعات کلی درباره جامعه هدف خود در اختیار داشته باشید. اطلاعاتی از جمله سن و جنسیت مخاطب، نوع شغل و درآمد، اعضای خانواده، محل زندگی و… می تواند در طراحی محتوای مناسب محصول و برگزاری کمپین های تبلیغاتی بسیار کمک کننده باشد.
پس از آشنایی با اطلاعات مشتریان، لازم است که برای حفظ مخاطب و همچنین ارتقا بازار خود، از طرق مختلفی با آن ها تعامل کنید. برای این کار ابتدا جامعه کوچکی از مخاطبان خود را تشکیل داده و عادات خرید و چالش های آن ها را زیر نظر داشته باشید. اینکه مخاطبان محصولات را از چه نظر بررسی می کنند؟ کدام محصول و با چه نوع ویژگی هایی برای مشتریان جذاب تر است؟ و…
برای تعامل با مخاطبان می توانید از یکی از روش های ارتباط تلفنی، تشکیل گروه و پرسشنامه استفاده کنید.
تشکیل گروه: تشکیل گروه کانونی یکی از موثرترین روش های تحقیقات بازار است. هدف از تشکیل این نوع از گروه ها بررسی کیفیت محصول و نظر مشتریان در رابطه با قیمت و کارایی آن است. گروه های کانونی عموما به صورت جمع های 6 الی 10 نفره با افراد از طیف های شخصیتی مختلف برگزار می شود. اغلب سوالاتی که در گروه های کانونی مطرح می شوند می بایست چالش برانگیز و نامحدود باشند بگونه ای که مخاطب بتواند بدون در نظر گرفتن محدودیت موضوعی نظر خود را در رابطه با محصول بیان کند.
ارتباط تلفنی: از دیگر روش های انجام تحقیقات بازار انجام مصاحبه تلفنی از مشتریان است. در این روش لازم است تا پیش از تماس با مخاطب ابتدا از طریق ایمیل یا پیامک، زمان مشخصی را با فرد هماهنگ کرده و سپس با او مکالمه داشته باشید.
پرسشنامه: با تهیه پرسشنامه های آنلاین در تحقیقات بازار، می توان تا حد زیادی از محبوبیت برند و محصول در جامعه هدف آگاه شد. برای این کار لازم است تا سوالات مطرح شده کاملا واضح و دقیق بیان شود. تهیه پرسشنامه از طرق مختلفی از جمله؛ گوگل فروم، ایپول و… امکان پذیر است.
از دیگر مراحل انجام تحقیقات بازار، شناسایی رقیبان مشترک آن محصول می باشد. لازم است تا مشاوران اقتصادی با جمع آوری اطلاعات از منابع معتبر از جمله شبکه های اجتماعی، کسب و کارهای فعال و مطرح را بررسی کرده و با تحلیل رقبا تصمیمات بهتری را به جهت ارتقا سطح محصول مطرح کنند.
پس از جمع آوری اطلاعات و شناسایی مخاطب و رقبا، لازم است تا نتایج تحقیقات جمع بندی شود. هدف موضوع، افراد مورد بررسی، آگاهی از نحوه جستجوی محصول توسط مخاطب، بررسی رفتار مخاطب و برنامه ریزی آینده عناوین مهمی هستند که می بایست از مراحل ذکر شده در انجام تحقیقات بازار استخراج شود.
مشاوران تحقیقات بازار قادرند با انجام تمامی مراحل به صورت دقیق و جزئی، بازار محصول را از جهات مختلف بررسی کرده و علاقه مندان و فعالان اقتصادی حوزه های کسب و کار را را در این مسیر به بهترین نحو هدایت کنند.