تامین مالی صادرات

تامین مالی صادرات

در دنیای امروز، یکی از اصلی ترین خواسته های هر تولید کننده ای، صادرات محصول تولیدی خود به کشور های خارجی است، و یکی از اصلی ترین دغدغه هایی که در این زمینه وجود دارد، بحث تامین مالی صادرات است.

با توجه به ضرورتی که برای امر صادرات کالا در دنیای تجارت بین المللی وجود دارد، ضرورت آشنایی با روش های تامین مالی صادرات، کاملا منطقی به نظر می رسد. به طور کلی روش های متنوعی برای تامین مالی و تامین هزینه های مربوط به صادرات کالا وجود دارد. در مقاله “تامین مالی صادرات” توضیحاتی در مورد این روش ها شرح داده شده است. با ما همراه باشید.


روش های تامین مالی صادرات

روش های متعدد و دارای شرایط مختلفی برای تامین مالی صادرات وجود دارد که هر کارفرما یا هر تولید کننده باید بر اساس وضعیت خود و شرایط موجود در بازار یکی از آنها را برگزیند. اما به طور کلی دو روش اصلی برای این تامین مالی صادرات در نظر گرفته شده است. این دو روش با عناوین “اعتبار خریدار” و “اعتبار فروشنده” شناخته می شوند.

روش اعتبار خریدار

در این روش تامین مالی صادرات، اعتبار مالی و تسهیلاتی از سوی سازمان های معتبر بانکی در اختیار خریدار قرار می گیرد. بدین صورت که یک بانک واسط به عنوان تامین کننده مالی بین خریدار و فروشنده متعهد می شود، مبادله بین فروشنده و خریدار انجام می شود و بانک واسط، مبلغی را به حساب فروشنده واریز می کند؛ این مبلغ طی سر رسیدهایی پیاپی، از خریدار دریافت می شود و به حساب بانک مورد نظر واریز می شود.

روش اعتبار خرید در شرایطی مورد استفاده قرار می گیرد که خریدار تصمیم دارد تا وجه کالا و هزینه های جابجایی را به صورت سر رسید هایی مدت دار پرداخت کند.

تامین مالی صادرات

روش اعتبار فروشنده

طبق این روش در تامین مالی صادرات، قرارداد بین خریدار و فروشنده به صورت مدت دار منعقد می شود و بر اساس آن فروشنده قبول می کند که خریدار یا بانک واسط، هزینه های مالی را به شکل برات های مدت دار و یا اعتبار اسنادی یوزانس پرداخت نماید؛ فروشند نیز از بانک خودش اعتبارات و تسهیلاتی را بر اساس اعتباراتی که فروشنده در بانک خود گذاشته است، دریافت می کند.

بانک فروشنده پس از بررسی اعتبار خریدار در بانک خودش، برات های مدت دار یا اعتبارات اسنادی متعددی را تحت عنوان عقد خرید، تنزیل می کند. طبق این روش، فروشنده به روش های بسیار متنوعی و به دو روش اصلی زیر تامین مالی می شود:

  1. وام: وام های بانکی، یکی از اصلی ترین راه های تامین منابع مالی برای شرکت ها هستند. سازمان های تجاری از بانک های مختلف، می توانند نسبت به دریافت دو نوع از وام اقدام نمایند که با عنوان “وام های کوتاه مدت” و “وام های بلند مدت” شناخته می شوند.

    وام های کوتاه مدت خود نیز به سه دسته ی “وام های یک ماهه”، “وام های اعتبار در حساب جاری” و “وام های اعطای حد اعتبار” تقسیم می شوند. وام های میان مدت نیز معمولا به آن دسته از وام هایی می گویند که مدت زمان سررسید آن حداقل یک سال باشد و بازپرداخت آن به شکل قسطی انجام شود.
  2. تنزیل اسناد: نام دیگر این روش “فاکتورینگ” است و طبق آن مطالبات یا اوراقی به قیمتی کمتر از مبلغ اسمی به فروش می رسد؛ فروشنده یا صادر کننده ی کالا، با به فروش رساندن این اوراق، حق مالکیت خود را به یک شخص سوم به عنوان عامل منتقل می کند و عامل، نیز انجام تمامی فرایند های بعدی مرتبط با خریدار را به عهده می گیرد و حق مراجعه به بدهکار را هم دارا می شود.
بیشتر بدانید: صادرات به عراق

روش های تامین مالی صادرات در ایران

کم خطر ترین و سریع ترین راه های تامین مالی برای صادرات کالا در ایران، بانک ها و موسسات اعتباری هستند و در این راستا، انواع بانک ها، تسهیلات و خدمات منحصر به فردی را به صادر کنندگان کالا اعطا می کنند. علاوه بر روش های مذکور بالا، در کشور ما ایران نیز راه های متنوع تری هم برای تامین مالی صادرات وجود دارد؛ چند نمونه از این راهکار ها در ادامه شرح داده می شوند.

تامین مالی با سرمایه گذاری های خطرپذیر

بسیاری از سرمایه گذارها، به تامین سرمایه های لازم برای شرکت ها و استارتاپ های تازه راه اندازی شده و البته پر بازده علاقمندند. این نوع از سرمایه گذاری اگرچه دارای ریسک بالایی می باشد –و درست به همین دلیل هم به سرمایه گذاری خطر پذیر معروف شده اند-، به شکل بسیار دقیق و موشکافانه شرکت های نوپا و تولید کنندگان تازه به بازار آمده را زیر نظر می گیرند و با شراکت در سهام آن شرکت ها و یا روش های دیگر، به تامین مالی هزینه ها، از جمله هزینه های مربوط به صادرات کالا، مبادرت می ورزند.

تامین مالی صادرات

تسهیلات دولتی

دولت ایران در حال حاضر تسهیلات و امکانات ویژه ای را در قالب پرداخت اوراقه قرضه و یا وام های بازپرداخت، به تولید کنندگان و صادرکنندگان اعطا می کند. یکی از طراح های تشویقی دولت در حال حاضر با عنوان “طرح حمایت از توسعه ی صادرات غیر نفتی” مورد توجه قرار گرفته است.

استفاده از صندوق ضمانت صادرات کالا

موسسه ای تحت عنوان “صندوق ضمانت صادرات کالا” در ایران وجود دارد که تسهیلاتی را در اختیار تولید کنندگان صادراتی قرار می دهد. این تسهیلات انواع مختلفی دارد که از جمله ی آنها می توان به سرمایه گذاری های صادراتی اشاره کرد. برای اطلاعات بیشتر در مورد این تسهیلات این صندوق می توانید به وب سایت آن به آدرس egfi.ir مراجعه نمایید.

بیشتر بدانید: صادرات میلگرد

استفاده از تسهیلات سازمان توسعه تجارت ایران

این سازمان نیز هر ساله، خدمات ویژه و امکانات متنوعی را در اختیار تولید کنندگان صادراتی قرار می دهد. اعطای کمک هزینه های مالی و تامین مالی صادرات مختلف از جمله کمک هزینه ی اعزام هیئت های بازاریابی-تجاری، کمک هزینه های بیمه ای و مرتبط با بیمه نامه های صادراتی، کمک هزینه های شرکت در رویداد های تجاری بین المللی در دیگر کشور ها، کمک هزینه های مربوط به راه اندازی مراکز تجاری صادراتی شرکت های ایرانی در بازار های خارجی، و همچنین پرداخت یارانه های صادراتی مختلف، از جمله خدمات این سازمان می باشند.

سازمان توسعه تجارت ایران همچنین خدماتی را در رابطه با مشاوره، آموزش و بازاریابی شرکت های صادراتی برای تولید کنندگان ایرانی در نظر گرفته است.


سوالات متداول تامین مالی صادرات

روش اعتبار خریدار در چه شرایطی مورد استفاده قرار می گیرد؟

روش اعتبار خرید در شرایطی مورد استفاده قرار می گیرد که خریدار تصمیم دارد تا وجه کالا و هزینه های جابجایی را به صورت سر رسید هایی مدت دار پرداخت کند.

در روش اعتبار فروشنده، فروشنده به چه روش هایی تامین مالی می شود؟

وام بانکی
تنزیل اسناد یا فاکتورینگ

راهکارهای تامین مالی صادرات در ایران چیست؟

تامین مالی با سرمایه گذاری های خطرپذیر
تسهیلات دولتی
استفاده از صندوق ضمانت صادرات کالا
استفاده از تسهیلات سازمان توسعه تجارت ایران