آموزش صادرات به کشور های عضو cis

آموزش صادرات به کشور های عضو cis

بسیاری از تجار فعالیت های اقتصادی خود را معطوف کشورهای همسایه، به ویژه صادرات به عراق و افغانستان می کنند. وقتی تعداد تاجران از کشوری به کشور دیگر بسیار زیاد باشد، مشکلاتی پیش می آید و کار در آن کشور دشوارتر خواهد بود. امروز می خواهیم در مورد منطقه اوراسیا و صادرات به کشور های عضو cis صحبت کنیم و به ظرفیت تجارت و شرایط تجارت در این منطقه وسیع از جهان که بزرگترین و مهمترین بازار صادراتی در جهان است، نگاهی بیندازیم.

اتحادیه کشورهای حوزه cis

در منطقه اوراسیا، اتحادیه و مجموعه های متعددی از کشورها تشکیل شده است که پیمان ها و تعهدات مختلفی نسبت به یکدیگر امضا کرده اند. مجموع کشورهایی که بعد از فروپاشی شوروی به صورت مستقل درآمدند، ده کشور هستند که امروزه به عنوان کشورهای حوزه cis شناخته می شوند. جمعیت این حوزه، در حدود ۲۴۰ میلیون نفر است. این 14 کشور، پیمان هایی را امضا کرده اند که بیشتر در موارد نظامی و سیاسی بوده است.

از بین این کشورها، ۶ کشور به همراه ایران، پیمان اقتصادی در زمینه فعالیت اقتصادی در اوراسیا را امضا کردند که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد. ارزش تجارت خارجی ایران با کشورهای مشترک المنافع (CIS) در سال 1998 بیش از 3 میلیارد و 298 میلیون و 61 هزار و 946 دلار بود، مانده تجارت خارجی این کشور با این کشورها 205 میلیون و 150 هزار دلار است.

 صادرات به کشور های عضو cis

میزان واردات صادرات ایران به کشورهای cis

کشور ما 1 میلیارد و 751 میلیون و 605 هزار و 967 دلار صادر کرده است که معادل 4 میلیون و 793 هزار و 512 تن کالا برای کشورهای مشترک المنافع (CIS) در سال 1998 است، در حالی که صادرات کشور ما در مقایسه با سال 1997 بیش از یک میلیارد دلار افزایش داشته است و در سال 1997 کل صادرات ایران به کشورهای همسایه 752 میلیون، 242 هزار و 175 دلار بوده است.

واردات ایران از کشورهای همسایه بالغ بر 3 میلیون و 171 هزار و 62 تن کالا معادل یک میلیارد و 546 میلیون و 455 هزار و 979 دلار بوده که در مقایسه با سال قبل کمتر از 10 درصد کاهش یافته و به عبارت دیگر مقدار واردات کشورمان در سال 1997 بالغ بر 1 میلیارد و 604 میلیون و 266 هزار و 9 دلار بوده است.


بزرگترین مقصد صادراتی ایران در میان کشورهای CIS

روسیه با بیش از 457 میلیون دلار، آذربایجان با بیش از 429 میلیون دلار و ارمنستان با 231 میلیون دلار است، در حالی که شرکای اصلی ایران در میان کشورها، روسیه با بیش از یک میلیارد و 170 میلیون دلار واردات، ازبکستان با 147 میلیون دلار و قزاقستان با 104 میلیون دلار واردات دارد.


اهمیت صادرات به کشور های عضو cis

کشورهای مشترک المنافع (CIS) در سال 1991 توسط روسیه و 11 جمهوری دیگر که قبلا بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند تأسیس شد. وی در زمینه اقتصاد، دفاع و سیاست خارجی فعال است. دلیل اصلی ایجاد این پیمان فرا منطقه ای حفظ روابط فرهنگی، تاریخی، سیاسی و اقتصادی بود که قبلاً در اتحاد جماهیر شوروی وجود داشته است.

این کشورها دارای ویژگی های مشترک زبانی، فرهنگی، تاریخی، سیاسی و اقتصادی هستند. اعضای کشورهای CIS از امتیازات ویژه حمل و نقل ریلی ، جاده ای و هوایی برخوردار هستند و همه این کشورها 20٪ مالیات دریافت می کنند. علاوه بر تجارت در کشورهای مستقل مشترک المنافع، بین 142 میلیارد دلار نفت، گاز، زغال سنگ، مس، نیکل، سرب، آلومینیوم، روی، منگنز صادراتی، طلا ، نقره، آهن و اورانیوم از منابع معدنی است و سنگ های قیمتی در این کشورها یافت می شود.

کشور های عضو cis

مزایای اقتصادی صادرات به کشور های عضو cis

مزایای اقتصادی صادرات به کشور های عضو cis در بخش انرژی، توسعه ترانزیت، به ویژه در کریدورهای شمالی-جنوبی و شرقی-غربی که در این منطقه تلاقی دارند و صادرات خدمات فنی و مهندسی قابل توجه است. این کشورها شامل آذربایجان، ارمنستان، ازبکستان، بلاروس، تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، مولداوی به عنوان عضو و ترکمنستان به عنوان ناظر هستند.

بررسی مهمترین بازارهای هدف ایران نشان می دهد که علاوه بر اینکه رتبه شرکای تجاری کشور تغییر کرده است، حذف و اضافه در لیست آنها دیده می شود. در 9 ماه منتهی به دسامبر سال گذشته، صادرات به جامعه اقتصادی اوراسیا (صادرات به روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان) بیشترین رشد را داشته است. افزایش ارزش 75 درصدی و افزایش وزن 117 درصدی صادرات به این کشورها نتیجه عملکرد صادرکنندگان در 9 ماه نخست سال گذشته است.

اتحادیه اوراسیا که بازاری در حدود 190 میلیون نفر به ارزش حدود 753 میلیارد دلار برای صادرات و واردات است، برای پذیرش کالاهای ایرانی پیش بینی شده است و با توافق ایران با اتحادیه، بیش از 800 مورد مشمول کاهش تعرفه می شوند. ظرفیت این کشورها در دو حوزه اصلی محصولات کشاورزی و معدنی است که به دلیل عدم دسترسی به آب های آزاد، بهترین فرصت را برای همراهی ایران برای انتقال محصولات خود به کشورهای اروپایی می بینند. سه سال عضویت مشروط در قالب توافق نامه تجاری با اتحادیه اوراسیا فرصتی است که می تواند زمینه ساز پیوستن ایران به اتحادیه باشد.

هدف توافق نامه کشورهای cis

هدف از این توافق نامه ایجاد یک فضای اقتصادی واحد، توسعه بازارهای مشترک و دستیابی به حرکت آزاد و ارتقا رقابت سالم در بازار مشترک و امکان استفاده از تعرفه های تجاری، فرصت های سرمایه گذاری و تسهیل روابط اقتصادی با کشورهای اوراسیا است. امتیازات اتحادیه اقتصادی و تعرفه برای صادرکنندگان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارای رقابت کالاهای ایرانی، ایجاد شغل و تقویت نقش مهم ایران در حمل و نقل بین المللی شمال و جنوب است.

اگرچه پنج کشور روسیه، بلاروس، ارمنستان، قرقیزستان و قزاقستان – روابط تجاری منفردی با ایران دارند، اما در اینجا نیز ترازوها به سود روسیه سنگین می شوند. به همین دلیل، کارشناسان می گویند تسهیل تجارت و روابط تجاری مهمترین هدف برای انعقاد این توافق نامه است که دو طرف تحت تحریم ها به دنبال دستیابی به آن هستند.

قزاقستان یکی از کشورهای آسیای میانه است که در سال های اخیر تلاش کرده است تا در بازی های سیاسی و اقتصادی منطقه نقش بیشتری داشته باشد. در چند سال گذشته، مقامات قزاقستان به دنبال تحریک بخش گردشگری این کشور بوده اند.

قزاقستان یکی از بنیانگذاران اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که برخی کشورهای دیگر از جمله روسیه، بلاروس و قرقیزستان را شامل می شود. تحقیقات بانک جهانی نشان می دهد اقتصاد قزاقستان اخیراً بهبود یافته و درآمد سرانه آن جهش چشمگیری داشته است.

از طرف دیگر، این کشور یکی از کشورهای همسایه خزر است و بنابراین روابط دریایی آسان با ایران دارد. بهبود درآمد سرانه قزاقستان، همراه با دسترسی آسان جغرافیایی به ایران، نشان می دهد که یک بازار مصرف ارزشمند و مهم در نزدیکی مرزهای کشورمان وجود دارد.

یکی از هدف‌های مهم صادراتی ایران در سالیان اخیر، افزایش صادرات به قرقیزستان است. برای آشنایی با نکات و قوانین موجود در این زمینه، به صفحه “صادرات به قرقیزستان” مراجعه نمایید.