بررسی هزینه حمل و نقل ریلی

websepanta
date_range مرداد 31, 1400
message نظر 1
هزینه حمل و نقل ریلی

حمل و نقل ریلی یکی از رایج ترین راه‌های انتقال کالا از جایی به جای دیگر است. این نوع حمل و نقل توسط مترو، قطارهای باربری و قطارهای مسافربری انجام می‌شود در ادامه این مطلب به بررسی هزینه حمل و نقل ریلی خواهیم پرداخت.

آنچه در این مقاله خواهید خواند.


تاریخچه حمل و نقل ریلی در ایران

اولین حمل و نقل ریلی در ایران که به آن ماشین دودی می‌گفتند، در مسیر تهران به شهر ری به وجود آمد که بعد از ورشکستگی شرکت سازنده آن به طور کلی جمع شد.
بعد از این مسیر ریلی، ساخت راه آهن سراسری در دوران رضا شاه آغاز شد که هدف از ایجاد این راه آهن متصل کردن شمال به جنوب برای حمل ساده بار بود. پس از این مسیر، خطوط دیگری از جمله گرمسار و مشهد به راه آهن سراسری اضافه شدند. در چند سال اخیر با برقی شدن سیستم ریلی، ظرفیت و سرعت حمل و نقل افزایش چشم‌گیری پیدا کرده است.

هزینه حمل و نقل ریلی در ایران

مزایای حمل و نقل ریلی

حمل و نقل ریلی به دلیل داشتن سرعت بالا، روش موثرتری نسبت به حمل و نقل با کامیون و دیگر وسایل حمل و نقل زمینی است. میزان بار حمل شده توسط قطارهای باربری بیشتر از کامیون‌ها است و همین موضوع باعث کاهش هزینه حمل بار می‌شود. حمل با قطار باربری از امنیت بیشتری نیز برخوردار است. در بین خطوط ریلی امکان تصادف وجود ندارد و آمار تلفات حمل و نقل ریلی بسیار کم است. یک قطار باربری می‌تواند چندین برابر کامیون‌ها بار جابه‌جا کند و همین موضوع باعث صرفه جویی در مصرف گازوئیل می‌شود و از طرفی آلودگی کمتری در هوا پخش خواهد شد.


محاسبه هزینه حمل و نقل ریلی

هزینه حمل و نقل ریلی به عوامل متعددی بستگی دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

  • اندازه بار که شامل ابعاد و وزن کالا است یکی از عوامل مهم در محاسبه هزینه حمل و نقل ریلی به حساب می‌آید. هرچه ابعاد و وزن کالا بیشتر شود هزینه حمل آن نیز بیشتر می‌شود.
  • هرچه مقصد تحویل کالا به راه آهن نزدیک‌تر باشد هزینه آن کمتر می‌شود، ولی اگر مقصد تحویل مکانی بسیار دورتر از راه آهن باشد هزینه آن فاصله بیشتر بر دیگر هزینه‌های حمل و نقل افزوده می‌شود.
  • برای کالاهایی که از مرز‌ها عبور می‌کنند، هزینه واردات کالا و ترخیص کالا از گمرک بر سایر هزینه‌ها می‌افزاید.
  • در محاسبه هزینه حمل و نقلی ریلی نوع کالایی که می‌خواهید ارسال کنید بسیار اهمیت دارد. مثلا اگر کالای مورد نظر شکننده، قابل اشتعال یا سمی بود، هزینه حمل و نقل افزایش پیدا می‌کند.
  • هزینه بیمه کالاهای با ارزش، بیشتر از کالاهای معمولی است. هرچه کالا با ارزش‌تر باشد هزینه بیمه بیشتر می‌شود.

هزینه حمل کالا در مسافت‌های طولانی توسط حمل و نقل ریلی، کمتر از حمل و نقل جاده‌ای است.

نحوه محاسبه هزینه حمل و نقل ریلی

قیمت واگن قطار

قیمت هر واگن قطار با توجه به قیمت مواد اولیه و قطعات، شرکت سازنده و تولید داخل یا خارج بودن آن، متفاوت است.

  • شرکت واگن پارس اراک که یک تولید کننده داخلی است، قیمت هر واگن باری را 600 میلیون تومان تا 1 میلیارد و 200 میلیون تومان متغیر اعلام کرده است.
  • قیمت هر واگن مسافربری تولید چین بیش از 830 هزار یورو است در حالی که واگن‌های تولید شده در شرکت واگن پارس با کیفیت بیشتر نسبت به نمونه خارجی و قیمت کمتر از آن تولید می‌شود، این شرکت قیمت هر واگن مسافربری را حدود 500 تا 550 هزار یورو اعلام کرده‌ است.

با افزایش50 درصدی قیمت مواد اولیه و قطعات مورد نیاز و درخواست افزایش قیمت مواد اولیه توسط تولیدکنندگان این قطعات، شرکت های تولید کننده واگن توانایی خرید مواد اولیه خود را از دست داده‌اند.

بیشتر بدانید: قیمت آهن صادراتی

نرخ جدید هزینه حمل و نقل ریلی خودرو

برای انتقال خودرو توسط قطار از شهری به شهر دیگر ابتدا لازم است که برای خودرو بلیط تهیه کرد. علاوه بر تهیه بلیت، حق بیمه برای ماشین نیز گرفته می‌شود. هرچه مدل ماشین بالاتر باشد باید حق بیمه بیشتری پرداخت کرد، پس حق بیمه عدد ثابتی نیست. خودرو باید دارای ارتفاع کمتر از 158 سانتی‌متر و عرض آن 180 سانتی‌متر باشد، در غیر این صورت نمی‌توانید خودرو را با قطار حمل کنید. اکثر مسیرهای ریلی دارای واگن‌های حمل خودرو هستند، به‌ جز ایستگاه قطار شهر‌های ساری‌، گرگان، شاهرود، کاشان، اراک و دورود.

بر اساس آخرین نرخ‌‌ها، قیمت حمل خودرو توسط قطار باری به صورت زیر است:

  • تهران به مشهد = 235900 تومان
  • تهران به تبریز = 170250 تومان
  • تهران به اهواز = 241600 تومان
  • تهران به بندرعباس = 370700 تومان
  • تهران به یزد = 145000 تومان
  • تهران به شیراز = 235900 تومان
  • تهران به زاهدان = 308700 تومان
  • تهران به کرمان = 243800 تومان
  • اصفهان به بندر عباس= 212100 تومان
  • مشهد به شیراز = 348350 تومان
  • مشهد به اهواز = 372150 تومان
  • مشهد به تبریز = 356300 تومان

ترخیص خودرو از راه آهن

برای ترخیص خودرو از راه آهن ممکن است 3 یا 4 ساعت معطل شوید. وقتی خودرو را تحویل گرفتید به دقت بررسی کنید تا خش یا ضربه‌ای به بدنه آن وارد نشده باشد، در این صورت می‌توانید از بیمه‌ای که خریده‌اید استفاده کنید. در هنگام تحویل گرفتن خودرو کارت شناسایی و کارت ماشین را همراه خود داشته باشید. اگر خودرو شما صفر کیلومتر است داشتن برگه فروش الزامی است. اگر در تحویل خودرو بیش از 24 ساعت تاخیر وجود آمد، راه آهن 50 درصد از مبلغ را به شما باز می‌گرداند.

برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاوران شرکت حمل و نقل ریلی در تماس باشید.

بیشتر بدانید: صادرات به عمان

سوالات متداول هزینه حمل و نقل ریلی

مزایای حمل و نقل ریلی چیست؟

حمل و نقل ریلی به دلیل داشتن سرعت بالا، روش موثرتری نسبت به حمل و نقل با کامیون و دیگر وسایل حمل و نقل زمینی است. میزان بار حمل شده توسط قطارهای باربری بیشتر از کامیون‌ها است و همین موضوع باعث کاهش هزینه حمل بار می‌شود. حمل با قطار باربری از امنیت بیشتری نیز برخوردار است. در بین خطوط ریلی امکان تصادف وجود ندارد و آمار تلفات حمل و نقل ریلی بسیار کم است.

انواع واگن های ریلی برای حمل و نقل کالا کدام اند؟

واگن‌های یخچال دار
واگن‌های مسطح
واگن های مخزن‌دار

یک پاسخ به “بررسی هزینه حمل و نقل ریلی”

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
Warning