صادرات به عمان

صادرات به عمان

عمان کشوری کوچک و عرب زبان واقع در جنوب شرقی ایران است. موقعیت استراتژیک جغرافیای این کشور در جوار تنگه هرمز، آن را به یکی از مناطق تجاری فعال در خاورمیانه تبدیل کرده است. عمان دارای مرز دریایی و خشکی توام با هم است. دسترسی این کشور به آب های آزاد و روابط سیاسی و نظامی قوی با ایالات متحده، سودآوری بسیاری برای آن به ارمغان داشته است.

عمان از طریق مرزهای دریایی خلیج فارس، دریای عرب و دریای عمان و از طریق مرز خشکی یمن، عربستان و امارات با کشورها ارتباط برقرار می کند. اگر چه نسبت به اغلب کشورهای حوزه خلیج فارس دارای ذخایر نفتی محدودتری است، اما منبع اصلی درآمد سالیانه این کشور از صادرات نفت خام به سایر کشورهاست.

به لحاظ سیاسی، نظام حاکم بر این کشور پادشاهی است، اما تصمیمات پارلمان نیز بر روند اداره کشور تاثیرگذار است. همزمان با آغاز قرن بیستم میلادی، نفوذ و سلطه گری بریتانیای کبیر در کشورهای حوزه خلیج فارس، عمان را نیز تحت تاثیر قرار داد. با کوشش حاکمان وقت عمان و با پیشگیری سیاست های آزادانه، اقدامات بریتانیا ناتمام ماند.

امروزه؛ عمان بعنوان یکی از قدیمی ترین و پیشرفته ترین کشورهای شبه جزیره عربستان شناخته می شود که مقصد خوبی برای سرمایه گذاران خارجی و فعالان اقتصادی است. در ادامه؛ ضمن تشریح اوضاع اقتصادی عمان و شرکای تجاری آن، مراودات تجاری این کشور با ایران و صادرات کالا به عمان را بررسی کرده و در پایان نیز به شرح مشکلات و قوانین پیش روی تجار ایرانی خواهیم پرداخت.


اقتصاد عمان

اقتصاد کشور عمان نیز همانند سایر کشورهای حوزه خلیج فارس، به ذخایر نفت و گاز متکی است. در حال حاضر؛ نزدیک به 70 درصد از درآمد سالیانه کشور عمان، از طریق صادرات نفت و گاز طبیعی حاصل می شود. عمان به لحاظ دارا بودن ذخایر نفتی، در جایگاه بیست و دوم جهان قرار دارد و به طور میانگین روزانه 1 میلیون بشکه نفت خام تولید می کند.

کشورهای ژاپن، کره جنوبی و چین از واردکنندگان اصلی نفت و گاز از مبدا عمان هستند. کشور عمان با برقراری رابطه مطلوب با کشورهای قدرتمند از جمله ایالات متحده آمریکا و انگلیس توانسته علاوه بر جذب سرمایه گذارهای خارجی و انعقاد توافقنامه های تجاری، اقتصاد کشور را بهبود بخشد.

بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده؛ عمان از معدود کشورهای خاورمیانه و منطقه است، که دارای درصد بیکاری بسیار پایین و نرخ تورم صفر درصد است. در طی دهه های اخیر؛ کشور عمان با اعطای وام های کلان و تسهیل روند اخذ مالکیت شرکای خارجی، سرمایه گذاران بسیاری را جذب کرده است. این سرمایه گذاران در بخش های مختلفی از جمله صنعت، کشاورزی، تجهیزات و … در مسقط فعالیت دارند. در حال حاضر؛ کشور عمان در صدد است تا به منظور توسعه مخازن ذخیره سازی نفت خام، چندین مجتمع پتروشیمی و پالایشگاه را با مشارکت شرکت نفت کویت احداث کند.

بسیاری از کشورها با استفاده از موقعیت استراتژی کشور عمان، کالاهای خود را از این طریق به کشورهای اروپایی صادر می کنند. علاوه بر صادرات فرآورده های نفتی، عمان در زمینه صنعت کشاورزی و ماهیگیری نیز فعال است که بخش دیگری از درآمد این کشور را تشکیل می دهند.

هم اکنون؛ چین اصلی ترین مقصد کالاهای صادراتی عمان محسوب می شود و بیشترین میزان اقلام وارداتی عمان نیز از مبدا کشورهای ایالات متحده، چین و ژاپن صورت می گیرد.

صادرات به عمان

روابط تجاری ایران و عمان

در طول تاریخ و در تمامی ادوار؛ روبط ایران و عمان همواره بدون تنش و درگیری بوده است. این روابط پایدار منجر شده است تا در موارد متعددی عمان در نقش میانجیگر منطقه، اوضاع را تا حدودی کنترل کرده و مانع از ادامه اختلافات بین ایران و سایر کشورهای خاورمیانه شود.

در واقع می توان گفت؛ در بین تمامی کشورهای حوزه خلیج فارس و مناطق عرب نشین، مراودات ایران و عمان چه به لحاظ سیاسی و چه اقتصادی از ثبات نسبی مطلوبی برخوردار بوده است. بر طبق آمارهای تجارت جهانی؛ میزان مراوادات دو کشور ایران و عمان در طول چندین سال گذشته افزایش یافته است. بر این اساس؛ در سال 2017 میلادی، ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی ایران به عمان حدود 330 میلیون دلار بود که این میزان در سال 2018 با جهش قابل توجهی به حدود 2 میلیارد دلار نیز نزدیک شد.

عمده صادرات کالا به عمان از طریق مرز دریایی و توسط کشتی های باربری صورت می گیرد. در حال حاضر نیز، بندر جاسک و دو شهر بوشهر و بندرعباس بهترین مسیر برای صادرات محصولات می باشند. بندر خصب در عمان نیز نزدیک ترین مقصد برای دریافت کالاهای ایرانیست.

با توجه به اقلیم گرم و خشک عمان، این کشور در بخش تولید مواد غذایی و محصولات کشاورزی با کمبودهایی روبه روست. علی رغم فرصت تجاری ایران در بحث صادرات میوه و محصولات کشاورزی، اما به دلایل مختلفی از جمله؛ استانداردهای پایین و بسته بندی نامطلوب، صادرات این دست محصولات نتوانسته است رضایت مشتریان خارجی را جلب کند. خوشبختانه؛ با اقدامات صورت گرفته در طی چندین سال گذشته این مسئله تا حدودی رفع شده است.

مهم ترین اقلام صادراتی ایران به کشور عمان عبارتند از: میوه و سبزیجات، مرکبات، غلات، خشکبار، سیمان صادراتی، مصالح و سنگ ساختمانی، دام زنده، سوخت های فسیلی، آهن و فولاد، زغال سنگ، صادرات مواد پتروشیمی از جمله صادرات پلی آمید و…


چالش های صادرات به عمان

از جمله مهم ترین مسائلی که اغلب تاجران و بازرگانان در صادرات به عمان با آن مواجه هستند، اخذ مجوز ترخیص کالا از گمرک است. چرا که بر اساس قوانین اداره گمرک عمان؛ تمامی اقلام وارداتی به جهت ترخیص از گمرک می بایست دارای پروانه سبز گمرکی باشد. قوانین و مسائل پیچیده حول محور دریافت این پروانه یکی از معضلات اصلی صادرکنندگان است. از دیگر مسائل و مشکلات پیش روی تاجران، مدت زمان طولانی نگهداری کالا در اداره گمرک و اسناد و مدارک مختلف به جهت ترخیص کالاست. چنانچه کالای وارده به دلایلی از گمرک عمان ترخیص نشود، مجددا به مرز ایران بازگردانده خواهد شد. این مسئله ضررهای مالی بسیاری برای تولیدکنندگان به همراه خواهد داشت.

صادرات کالا از ایران به عمان

قوانین و تعرفه های گمرکی

طبق قوانین واردات کالای خارجی به کشور عمان، تمامی تاجران موظفند به جهت انجام هماهنگی ها و دریافت مجوز صدور کالا، از طریق شرکت های ثبت شده در عمان مقدمات صادرات را انجام دهند. همچنین صادرکنندگان کالاهایی نظیر؛ تجهیزات و لوازم برقی که نیازمند خدمات پس از فروش هستند نیز، می بایست طبق قانون از طریق یک وکیل برای ترخیص کالا از گمرک اقدام کنند.

نرخ تعرفه گمرک کشور عمان بسته به نوع کالا متفاوت است. بر اساس قوانین تعیین شده از سوی اداره گمرک عمان؛ تعرفه محصولات کشاورزی، میوه و خشکبار صادراتی حدود 7 درصد است. برخی دیگر از مواد غذایی از جمله؛ گوشت، چای، گندم، آرد و… نیز مشمول پرداخت هزینه گمرکی نمی باشند.


صادرات مصالح ساختمانی به عمان

کشور عمان به یکی از مقاصد اصلی برای صادرات ایران تبدیل شده است و در حال حاضر یکی از شرکای تجاری مهم ایران محسوب می شود. در سال های اخیر بازار صادرات مصالح ساختمانی به عمان بسیار پر رونق بوده و امکان صادر کردن این کالا ها به این کشور برای تاجران فراهم شده است.

صادرات مواد غذایی به عمان

علاوه بر خشك‌بودن اقليم عمان كه يكی از محدوديت‌های كشاورزی در این کشور به شمار می‌آيد، عمان از نظر صنعتی هم زياد پیشرفته نیست. بنابراین صادرات مواد غذایی به عمان از طریق ایران روزبه‌روز در حال افزایش است. در ادامه مهم‌ترین اقلامی که از طریق کشور ایران به عمان صادر می‌شوند را مشاهده می کنیم.

صادرات مواد پتروشیمی به عمان

در سال های جاری صادرات مواد پتروشیمی به عمان رشد زیادی داشته است. می توان از عمان به عنوان یکی از امن ترین کشورها برای سرمایه گذاری نام برد که امکان رشد بالایی برای کسب و کارهای جدید فراهم میسازد، بنابراین این کشور گزینه خوبی برای صادرات کالا می باشد.